facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Шоколад - история на любовта


Замисляли ли сте се какви чувства предизвиква

ароматното кафяво до черно блокче?

 shoko1

Наслада? Успокоение? Еуфория, дори щастие! Може би магия, защото шоколадът не губи своята популярност вече три хилядолетия.
Благоприятното му въздействие върху човешкия организъм е установено отдавна, а все повече нови изследвания на учени непрекъснато го потвърждават. Да, доказано е, че шоколадът повишава настроението и успокоява. Когато получи сладкото лакомство нашият организъм изработва ендорфин, когото ние наричаме хормон на щастието. Ако не злоупотребяваме със сладкото изкушение, може да излекуваме дори депресия.

Факт
Анна Австрийска – дъщеря на един от испанските крале, след като се омъжила, взела със себе си в новия си далечен дом шоколад. Тя знаела, че с него ще пребори носталгията и чувството за самота. Още в древността този забележителен продукт е бил любим на дамите и заради важното си качество, че не разваля фигурата. Затова и днес се среща в много диети. Разбира се, това се отнася за чистия черен шоколад със съдържание на не по-малко от 70% какаови зърна.
Казват, че щастието не може да се измери. Но учените все пак намериха мярка. На всеки от нас, за да се чувства щастлив са нужни 5,5 кг шоколад на година.

Съвет
Не забравяйте обаче, че колкото е по – вкусен шоколадът, толкова повече примеси от мляко и захар има в него, а това намалява вълшебното му действие и свежда полезността му до нула.

Влюбени в шоколада, не разбираме, че всъщност ние се влюбваме и заради шоколада.
Шоколадът съдържа и фенилетиламин. Това вещество изработва мозъкът когато сме влюбени. Вкусният афродизиак стимулира централната нервна система, релаксира, повишава настроението и намалява задръжките. Дали затова пленителното лакомство е признато за най-добрия приятел на жената?

Едно е сигурно – поставим ли парченце от "хормона на щастието" в устата си, връщаме очарованието и усмивката в живота си.

shoko2

 

 

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38