facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Храни за щастие - орехите


Вкусните ядки повдигат настроението и пазят от диабет

Доказано е, че консумирането на орехи напълно съзнателно провокира щастие.

Тайната за това е, че тези вкусни ядки са богати на магнезий, който повдига настроението ни, както и на полифеноли - най-мощните антиоксиданти. Според учени от Харвард употребата само на 28 грама от вкусните ядки, два пъти в седмицата, снижава риска от появата на диабет тип 2 с 24 % при жените. През март 2010 г. американски специалисти установиха, че редовната употреба на най-разпространените ядки у нас е много добро профилактично средство срещу рак на простатата. Освен това орехите съдържат полиненаситени мастни киселини и антиоксиданти, които понижават риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

walnuts2

Повечето ядки съдържат най- вече мононенаситени мастни киселини, докато в орехите рекордно високо е количеството на полезните полиненаситени омега 3 мастни киселини. 30 г или ¼ чаша орехи доставя 2,6 г омега 3, количество, което почти изцяло покрива препоръчителния дневен прием.
Орехът е враг на атеросклерозата, хипертонията и забавя стареенето. Особено ценни са в диетата на бременните и кърмещите жени, както и за правилното развитие и израстване на плода и детето. Предотвратяват развитието на анемия и атопични заболявания.

Съвет

Похапвайте всеки ден орехи, за да укрепите кръвоносните съдове и да понижите риска от рак на млечните жлези.

Полезно

Шепа орехи доставя около 4 г пълноценни белтъчини, неоценими при диети с намалено съдържание на животински протеини или при вегетарианци. По време на пости консумирането на орехи и орехово масло в съчетание с останалите храни осигурява здравословно хранене.

nefertiti akhenaton

Факт

Жреците в Древен Вавилон забранявали на обикновените хора да консумират орехи, тъй като се смятало, че стимулира мисленето. Външната прилика с формата на човешки мозък на ореховите ядки зантригувало медиците през 16 - 17 век. Те приемали всяко антропоморфно сходство на растения като знак, че са целебни при болест на тези органи. Смятало се, че орехите са „храна за мозъка", лекували главоболие и други заболявания на мозъка и главата. Консумацията им водела и до успокояване при чувствително сърце, тъй като при срединен срез на ореха формата е сърцевидна.

За меда прочетете тук

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38