facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Д-р Смях или повече за лечебното въздействие на смеха


През 2008 година, в Щутгарт се провежда международна конференция

„Лечебният смях. Терапевтичното действие на смеха", на която СМЕХОТЕРАПИЯТА получава високо научно признание. В своите доклади авторитетни медици, психолози, гелотолози* - учени, изучаващи сложните биохимични и неврологични процеси, съпътстващи СМЕХА, съобщават и най-вече научно обосновават редица факти за лечебното въздействие на СМЕХА.

Група швейцарски учени доказват след продължителни изследвания, че НЕУДЪРЖИМИЯТ СМЯХ в продължение на 5 минути не само прогонва депресията, но и оказва благотворно въздействие върху дейността на белите дробове и сърцето. Те дори разработват система, която демонстрира еквивалентите на СМЕХА и сравняването им с тези на физическото натоварване. Според тази система една минута СМЯХ е равна на половинчасова тренировка, а 50 разсмивания на ден са еквивалент на 40 минути бягане.

Учените доказват, че СМЕХЪТ е отлично и естествено средство за прочистване на организма като стимулира избавянето от стомашни безпокойства и подобряването на фигурата. Нещо повече, учените достигат до извода, че СМЕХЪТ е профилактика срещу рак. Когато човек се СМЕЕ, се напрягат мускулите на коремната си кухина, после идва ред на гладката мускулатура на червата, чиято работа се подобрява и така се подпомага изваждането на вредните токсини и шлаки от организма. СМЕХЪТ повишава работоспособността, нормализира съня и дори помага на човек да се справи с чувството на страх. Според експертите всичко, което е СМЕШНО, престава да бъде опасно. Затова потребността да се СМЕЕ е изключително важна за човека. Няма по-добро физиологическо и психологическо отпускане от СМЕХА. СМЕЕЙКИ се, хората се освобождават от различни невротични състояния.

laugh

В Индия, Китай и Япония СМЕХОТЕРАПИЯТА е включена в програмата за лечение на много заболявания на човешкия организъм. В Европа вече са създадени стотици клубове по СМЕХОТЕРАПИЯ, в които хората ходят веднъж или два пъти седмично като на фитнес. В САЩ има дори специализирани клиники за СМЕХОТЕРАПИЯ. Американският учен-гелотолог У. Фрай с редица опити доказва, че СМЕХЪТ въздейства благотворно на кръвоносните съдове и на работата на сърцето, на дихателната система и на мускулния тонус.

Индийски лекари считат, че СМЕХЪТ лекува дори бронхиална астма, белодробни и сърдечносъдови заболявания. В Япония медиците използват успешно СМЕХА за борба с туберкулозата, а френски и британски лекари преодоляват паническия страх при нервно болни със СМЯХ.

В Щутгарт редица учени се обединяват около извода, че под въздействието на СМЕХА в мозъка се отделят вещества - ендорфини, които блокират болката и стресовите хормони адреналин и кортизон. В следствие на това организмът се отпуска и същевременно мобилизира силите си за борба с болестите, стабилизират ендокринните процеси и активизира процеса на подмладяване.

_______
* Гелотология - наука за изучаването на смеха и хумора и на тяхното психологично и психично влияние върху човешкото тяло.

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38