facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта началото


Една история за човека, победил болестта въпреки всичко.

През август 1964 г. след като се връща от задгранична командировка, редакторът на авторитетно американско списание чувства леко неразположение. Първо вдига температура, после се появяват болки в цялото му тяло. Състоянието му бързо се влошава, а след седмица вече му е трудно да се движи, да ходи, да мърда пръсти, да вдига ръце. СУЕ-то (скоростта на утаяване на еритроцитите) рязко скача на 80. За сравнение при обикновена простуда или грип СУЕ-то се повишава до 30, понякога до 40. Когато стигне до 60-70, това говори за сериозно заболяване. Хоспитализират го, когато СУЕ-то достига 88. След седмица е 115, знак за критично състояние.

В болницата Казънс се сблъсква с цял ред събития, които, според него, по-скоро пречат на възстановяването на пациента, отколкото да помагат. Правят му серия от изследвания, като в един от дните му вземат кръв 4 пъти!!!, след което той отказва да дава кръв за изследване повече от веднъж на три дни с аргумента, че при тази скорост на „изпомпване" на живителната течност от вените му, пък било то и в името на науката, и напълно здрав човек ще се разболее.

kazans 0

Казънс бързо се убеждава, че болницата „не е най-подходящото място за сериозно болен човек", заради хигиеничните условия и отношението на медицинския персонал към пациентите. Според него лекарствата (особено транквилизаторите) се изписват в завишени дози, по-скоро заради комфорта на работещите в болницата (така е по-лесно да се справят с тежко болните). Към това се добавят и болничните порядки, които поставят клиничните процедури на първо място, а отдиха и покоя на пациентите – на последно, а храненето е всичко друго, но не и здравословно.

Присъдата

За късмет на Казънс лекуващият му лекар го подкрепя напълно. Двадесет годишна дружба го свързва с доктор Хитциг, който през цялото време му съчувства и в същото време не му спестява нищо. Казва му мнението на различни специалисти и консултанти. А те са единодушни за болестта му: колагеноза – болест на съединителната тъкан, известна като болестта на Бехтерев (анкилозиращ спондилоартрит). Междувременно състоянието на Казънс се влошава – трудно движи ръцете и краката си, не може да се обръща в леглото. По тялото му се появяват възелчета, уплътнения, твърди образувания под кожата, което означава, че е поразен целият организъм. Идва моментът, когато му е трудно да отваря и затваря устата си.

kazans02

В откровен разговор с доктор Хитциг Казънс се опитва да разбере какви са шансовете му. Лекарят открито му съобщава, че един от специалистите  е споделил с него, че шансът му е 1 на 500. Същият специалист отбелязва, че лично той никога не се е сблъсквал със случаи на възстановяване при поразяване на целия организъм.

Това кара Казънс да се замисли. До този момент всичко е оставено в ръцете на лекарите. Но в този миг той осъзнава, че ако иска да бъде ЕДИН от петстотин, трябва той самият да предприеме нещо, а не да бъде пасивен наблюдател.

КУПИ КНИГА ТУК

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта - ІІ част

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38