facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта ІІІ част


Една история за човека, победил болестта въпреки всичко

- въпреки страшните прогнози, физическата болка, пълната безнадеждност, обездвиженост. Неговата тайна? Той не се предава, той се смее, той иска да живее. "Всеки иска" ще кажете? Така е, но той ПРАВИ нещо за това!

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта. Началото

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта - ІІ част

Смехът - толкова лесно и толкова трудно...

Веднага, още преди Казънс да напусне болницата, двамата „заговорници" пристъпват към изпълнението на своя план. Първата задача в него е да се използват положителните емоции, за да активизират биохимичните реакции в организма. Казънс споделя, че да се надява, да обича, да вярва — всичко това му се удава с лекота, но да се смее... Той лежи неподвижно, прикован към леглото и всяка кост, всяка става го боли – в такава ситуация не ти е до смях.

Той разработва цяла програма, в която като за начало се предвиждат комедийни филми. Негов приятел – Алън Фант, режисьор на хумористична телевизионна програма, му изпраща няколко филма и необходимата техника за прожектиране. Медицинската сестра е инструктирана как да пуска филмите. Те дори успяват да намерят няколко записа на братя Маркс.

kazans 05

Смехът блокира болката!

Получило се! Казънс с радост установява, че десет минути неудържим смях до сълзи дават анестезиращ ефект – след това два часа може да спи без болка. Когато обезболяващият ефект на смеха преминава, отново му пускат филм. Понякога сестрата му чете хумористични разкази.

Доколко научно обоснована е била към този момент теорията му, че смехът, както и всички положителни емоции, ще повлияе на биохимичните процеси, като ги задейства в посока възстановяване на организма? Ако смехът наистина има целебно действие, то може би (поне теоретично), той може да усили способността на организма да се бори с възпалението? Ето защо започват да следят показателят СУЕ непосредствено преди смехосеансите и няколко часа след тях. Всеки път СУЕ-то пада най-малко с пет единици! Сам по себе си спадът е незначителен, но е важно, че СУЕ-то продължава неумолимо да пада. Казънс е окрилен: сега древната теория „смехът е най-доброто лекарство" има вече физиологична база. Имало обаче и един негативен ефект от неговия смях – той пречел на другите пациенти. Така че съвсем скоро Казънс се премества в стая, наета в хотел.

kazans 06

В хотела той с удоволствие открива първото неочаквано предимство на това, че е напуснал болницата: стаята му струва три пъти по-малко от престоя в болницата. Останалите плюсове също го радват – тук никой не го буди сутрин, като разбива личния му ритъм на сън и бодърстване, не го кара да пие лекарства, от които тялото му се изприщва, не му прави изследвания или прегледи. Той се наслаждава на безгрижието и покоя и е уверен, че и те способстват за общото подобряване на състоянието му. 

КУПИ КНИГА ТУК

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта ІV част

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38