facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта ІV част


Една история за човека, победил болестта въпреки всичко - въпреки страшните прогнози,

физическата болка, пълната безнадеждност, обездвиженост. Неговата тайна? Той не се предава, той се смее, той иска да живее. "Всеки иска" ще кажете? Така е, но той ПРАВИ нещо за това!

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта Началото

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта - ІІ част

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта ІІІ част

Смехът E здраве!

Смехотерапията върви с пълна сила. Казънс престава да пие лекарства и приспивателни. Безсънието изчезва – той спи като бебе, при това без болка. След няколко дни дори е в състояние без болка да се движи! СУЕ-то продължава да пада. Уплътненията и възлите започват да намаляват. Той не изпитва съмнения, че ще постигне целта си и ще възстанови здравето си. Постепенно при него се връща щастието да се движиш, да бъдеш жив!

Разбира се, Казънс не оздравява като по чудо, за един миг. Месеци наред след това той трудно вдига ръката си, за да вземе предмет на нивото на раменете, ловкостта на пръстите му не е същата, вратът се завърта с усилие, коленете му понякога треперят и краката му се подкосяват...  Но дори при наличието на всичко това той е в състояние да се върне към нормалния си живот. За него, а и според медицинските прогнози - това е чудо!

kazans 07

Процесът на оздравяване до пълното му възстановяване отнема няколко години. Постепенно, с времето подвижността се увеличава. Болката окончателно изчезва, той спокойно играе тенис и голф, свободен е до степен да посвещава част от времето си на конна езда и да свири на пиано. Вратът отново му позволява да се върти във всички посоки, независимо от прогнозите на специалистите, според които процесът е необратим и трябвало да свиква с това, че няма да може никога повече да движи главата си свободно.

А как...

В резултат на преживяното Казънс извежда следните закономерности:

1. Желанието за живот не е теоретично понятие, а е физиологична реалност. Волята на пациента е в състояние да го изцели.
2. Изключително важна е личността на лекаря. Той самият е късметлия, че д-р Хитциг приема позицията да подкрепя вярата на болния в оздравяването и да му помогне да мобилизира всичките си ресурси – физически и психически, за борба с болестта. Д-р Хитциг счита, че най-важното условие за оздравяването на Казънс е самият пациент да се включи в борбата с болестта.
3. Смехът е в състояние да създаде онази среда в организма, в която тялото активира всичките си ресурси за собственото си възстановяване.

kazans08

След неговото „чудотворно" изцеление Казънс често се налага да отговаря на въпроси от типа: „Какво беше отношението Ви към „присъдата" на специалистите, че заболяването Ви прогресира и е нелечимо?"...

Отговорът, според човека, разсмял смъртта, е простичък. Той не се поддава на страха, отчаянието, паниката, които съпътстват болестта и не оставят на човек никакви шансове да оздравее. Това не означава, че Казънс се е отнасял несериозно към своето състояние. Напротив – когато човек лежи неподвижно и не е в състояние да си мръдне даже пръста, неизбежно започва да разсъждава над казаното от лекарите – живот или смърт?! Но дълбоко в душата си той знае, че има шанс и е абсолютно уверен, че ще победи в тази битка.

Епилог:

10 години по-късно съдбата среща отново Казънс с един от лекарите, които са му поставили преди време страшната диагноза: колагеноза или с други думи прогресиращ паралич. Въпросният лекар е невероятно удивен да види Казънс в идеално здравословно състояние. След кратко ръкостискане, в което бившият пациент влага цялата си сила, лекарят онемява – от болка и удивление. Силата на ръкостискането е по-красноречива по въпроса за състоянието на Казънс от всяка епикриза. След като си връща дар слово лекарят все пак пита каква е тайната на неговото изцеление. И този път, думите на Норман Казънс, спечелил неравната битка със смъртта, са безпощадни:

"Всичко започна, когато реших, че дори най-опитните медицински експерти всъщност не знаят достатъчно, за да осъдят човек на неподвижност и смърт. И се надявам, че лекарите ще бъдат много внимателни, когато говорят с пациентите си: та нали последните могат и да повярват в техните прогнози, а това би било началото на края..."

kazans 09

КУПИ КНИГА ТУК

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38