facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Смехът "защитава" сърцето


Изследванията на учените, проведени с помощта на най-новите методи,  

включително създаване на компютърни "модели на смеха", показват, че когато човек се смее мускулите на лицето изпращат особени импулси, които влияят благотворно на нервната система и работата на мозъка, сваляйки напрежението. Даже когато не ви е весело и вие „изтисквате" фалшива усмивка, механизмът макар и по-слабо, но сработва и макар и малко ви олеква на душата. А когато се смеете от сърце просто „камък ви пада от сърцето". Мнението на учените е, че смехът е създаден от хората „социален рефлекс", защото, когато хората виждат някого да се смее или да се усмихва, тяхното настроение също се подобрява.

Смехът влияе добре на Вашето сърце

До този извод са стигнали кардиолозите от Медицинския Център в Балтимор, щата Мериленд, САЩ. Заедно с активното чувство за хумор, смехът може да ви помогне да се предпазите от сърдечен пристъп. Учените обосновават своите резултати с данни от изследвания на здрави хора и хора със сърдечни заболявания. Оказало се, че 40% от хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, са се смели по-малко то хората на същата възраст, но без сърдечни болести.

"Старата истина, че смехът е най-доброто лекарство, придобива съвсем конкретни очертания, когато това е нужно за лечението на Вашето сърце", - казва Майкъл Милър, M.D., F.A.C.C., директор на Центъра по Профилактична Кардиология в Университета в щата Мериленд. "Ние не знаем защо смехът защитава сърцето, но знаем, че нервно-психическото напрежение е свързано с увреждане на слоя ендотелни клетки, който играе ролята на защитна бариера, стабилизираща нашите кръвоносни съдове. Нервното пренапрежение и песимизмът могат да предизвикат ред възпалителни реакции, които водят до натрупване на мазнини и отлагането на холестерола в коронарните артерии, което в крайна сметка води до сърдечен пристъп", - казва д-р Милър.

За целта на изследването е проведено тестиране на 300 човека. Половината от тях или са преживели сърдечен пристъп или са били подложени на операция за коронарно шунтиране. Другите 150 човека са били здрави и са съответствали като възраст. Изследването установило, че хората със сърдечни заболявания са се смели по-малко, дори понякога в смешни ситуации те са демонстрирали повече гняв и враждебност, отколкото положителни емоции.

Известно е, че пушенето и храните, богати на мазнини, повишават риска от развитие на сърдечни заболявания. Вероятно сега към тях трябва да се добавят и гневът, враждебността и песимизмът. А важна препоръка за поддържане на сърцето в добро състояние е: смейте се няколко пъти дневно, създавайте смешни ситуации и се радвайте при всяка възможност.

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38