facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Научна сензация: Лекуват безплодие със смях


"Ох, сега ще родя от смях!" – има такава фраза.

А междувременно от смях може не само да се роди, но и да се забременее. Не вярвате? Та това е доказано от израелски лекари.

Ръководителят на изследванията е д-р Шевах Фридлер, заместник-завеждащ на отделението по екстракорпорално оплождане на медицинския център "Асафа Харофе" близо до Тел Авив. В първия му експеримент участвали 200 пациентки, преминали лечение срещу безплодие. Те били разделени на две групи по 100 души. В първата лечението се провеждало по стандартната схема, а във втората – по нова методика, включваща програма по смехотерапия. Веднага след процедурата в стаята на пациентката влизал клоун в бяла престилка и правел разни номера, разсмивайки я до сълзи.

20110211.anvadjbppm

Ето как описва този процес самият д-р Фридлер: "Той се приближава до леглото, влиза във визуален контакт с жената очи в очи и я въвлича в диалог. Задачата му е да накара пациентката да се смее на всяка цена, използвайки шеги, нелепи действия, пантомима". В резултат на това вместо обичайния отдих и сън след присаждането на яйцеклетката участничките от втората група получават мощен смехови заряд.

Експериментът дал положителен резултат. От първите сто жени забременели 20, а от втората група – 38, тоест практически почти два пъти повече от обичайното!

След това д-р Фридлер разширил границите на експеримента, пренасяйки го от изкуственото оплождане върху естественото. За това той разказа на журналистите по време на конференцията на европейската общност за човешка репродукция и ембриология в Прага:

- Както е известно, безплодието има куп различни причини. Ако допуснем, че жената има непроходимост на маточните тръби, правим оплождане ин витро. Но ако проблемът е от психогенен характер, което се случва доста често, той се отстранява с психотерапевтични методи и жената забременява по естествен път - при полов акт. Тук смехотерапията също се оказа ефективна, както на етапа на лечението, така и непосредствено при зачеването.

- Карате жената да се смее по време на половия акт?
- Почти познахте - но не по време, а веднага след него! Когато е извършена еякулацията, на жената се препоръчва да полежи по гръб с приповдигнати крака, а на мъжа - да й разказва анекдоти или да й пусне комедия или шоу. Важното е да предизвика у нея пристъпи на кикот. Това увеличава вероятността от зачеване 1,6 пъти!

- Как се обяснява това?
- Задействат се едновременно няколко фактора. Смехът предизвиква свиване на мускулите на малкия таз, способствайки проникването в матката на максимално количество сперма. Не на последно място е благотворното влияние на смеха върху хормоналния фон. Смехът е лекарство срещу много заболявания, това е потвърдено от официалната медицина. След като станах акушер-гинеколог, аз завърших и курс за медицински клоуни, за да прилагам смехотерапията по своята специалност. И практиката показа, че успявам!

Енциклопедия
Професията медицински клоун се появява в САЩ през 80-те години на миналия век. Сега лечението с помощта на медицинска клоунада се практикува в много европейски страни – Германия, Франция, Швеция. В израелския медицински център "Асафа Харофе" са организирани курсове за медицински клоуни, където по желание се обучават и лекари, придобивайки втора специалност.

Смехотерапията е древен метод

Методите на лечение със смях са известни от най-древни времена. Първото споменаване на смехотерапия е в китайски манускрипти: в Древен Китай имало специални храмове, където хората не само се молели, но и се смеели, за да се избавят от недъзите си. Римляните също не пренебрегвали целебните свойства на смеха. По-късно Зигмунд Фройд заявява, че "смехът е най-добрият възстановител на здравето".

Безплодието по принцип е съпроводено от угнетено стресово състояние. Смехът също е разновидност на стреса, но на позитивния. Той повишава нивото на ендорфините, което способства произвеждането на полови хормони, следователно и зачеването.

Гелотология (от гръцкото gelos – смях) - наука за смеха. Основният й постулат е: можете да се смеете, не само защото ви е весело и радостно, но и за да ви стане весело и радостно. Смехът ни помага да се справим с депресията, укрепва имунната система, отделя в кръвта голямо количество антитела, намалява производството на стресови хормони (кортизон и адреналин), като едновременно с това увеличава количеството на хормоните на щастието – ендорфините, притъпяващи усещането на болка и създаващи еуфория.

Източник: blitz.bg

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38