facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Скритата символика на...миенето на ръце


Древното значение, което влагали в миенето на ръце хората хилядолетия преди Христос,

може да помогне в ежедневието на съвременния човек.

тайна

Всъщност какво правим когато измиваме ръцете си? Каква е символиката на ритуалното измиване, с което Пилат Понтийски показва, че не е виновен за убийството на невинно осъдения на смърт чрез разпятие Христос?

"Когато се прибираш вкъщи, измий ръцете си!", "Докоснал си нещо мръсно, измий ръцете си!". Това чуваме още от детството си. И тези добре познати думи имат има дълбоко  и многопластово значение.

 

1. Хигиенично

gigiena

 

Него го познаваме много добре и сега е особено актуално покрай covid 19. 

Когато мием ръце си, сваляме от тях микроби и бактерии.

По този начин измиваме физическата мръсотия.

 

 2. Психологическо значение
 

С миенето на ръце може да бъде решен когнитивния дисонанс. Какво е това?kognitivnidisonanas

Когато не може да вземете решение заради противоречива информация.Тогава вие сте разтревожени и нямате сигурност за правилна реакция.

Ако в този момент измиете ръцете си бавно и внимателно с мисъл за въпросните ситуация, човек или събитие, има голяма вероятност да намерите правилното решение.

Доказано е, че миенето на ръце премахва когнитивния дисонанс.

мысли помыть

По този начин измиваме менталната мръсотия.

3. Езотерично значение

Още в древни времена когато юдейските свещеници измивали ръце си, това означавало, че са направили всичко каквото е възможно и жеста се тълкува като "Това не е моя ситуация, тя не ме касае и върху мен няма грях".

Този ритуал съществува не само при юдейските свещеници. При всички народи в древността миенето на ръце показвало освобождаване и отказ от участие в определено събитие.

По този начин по време на процеса над Христос Пилат Понтийски извършил ритуалното измиване на ръце, прието сред евреите в знак за непричастност към смъртната присъда: „Пилат, като видя, че нищо не помага,… взе вода и изми ръцете си пред хората и каза: Аз съм невинен за кръвта на този Праведник.“ (Матей 27:24).

понтий пилат

Евангелието на Петър добавя към описанието на съда, че „От никой друг не си мие ръцете, нито Ирод, нито някой от Неговите съдии."

Така, че ако използваме езотеричното значение, то всеки път когато искаме да се дистанцираме от неприятна и опасна ситуация е добре да измиваме ръцете си с мисъл за нея, за да излезем "начисто".

Дори след общуване с "токсичен човек" измиването на ръцете, особено ако няма възможност за приемане на душ, ще носи облекчение. Това е начин да премахнем тревогите, притесненията и напрежението.

ЧИСТАЯ КАРМА

Така измиваме мръсотията от душата си и получаваме по - чиста карма! 

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38