facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Храни за щастие - банани


Какво се случва с тялото ни, ако хапваме по 2 банана всеки ден?

nhieu 35hdh

Знаем, че здравословната храна не винаги е вкусна. Но това не се отнася за бананите. Те са любими на много хора и има защо. Затова е приятно да узнаем, че екзотичните плодове носят както удоволствие, така и полза за организма.

 

1. Нормализират кръвното налягане

Бананите понижават високото кръвно благодарение на съдържащия се в тях калий - 420 мг в един плод.

d

2. Отслабвате

Те са богати на фибри и съдържат устойчиво нишесте, което намалява апетита и предотвратява наддаването на тегло. Това полезно нишесте понижава кръвната захар и повишава чувствителността на организма към инсулин. Когато клетките са нечувствителни към инсулина, те не усвояват глюкозата и гладуват, а панкреасът започва да я произвежда в увеличено количество. Всъщност натрупването на мазнини зависи от инсулина.

 

3. Понижават риска от анемия

Анемията причинява бледност, умора и задух. Това се дължи на намаляването на червените кръвни телца и ниските нива на хемоглобина. Бананите съдържат много желязо и това стимулира производството на червените кръвни клетки. Освен това вкусните плодове имат и витамин В6, който регулира нивата на кръвната захар, което помага на хората с анемия.

 

4. Подобряват храносмилането

Бананите са лесно смилаеми и не дразнят стомашно-чревния тракт. Устойчивото нишесте, което съдържат, не се усвоява и навлиза в дебелото черво, където служи като отлично място за размножаване на полезни бактерии. Бананите могат да се използват при гастрит, киселини и като първа храна след диария - те възстановяват загубените минерали.

 

5. Намаляват стреса

Бананите категорично подобряват настроението. Те съдържат триптофан, съединение, от което тялото ни се нуждае за производството на серотонин („хормонът на щастието“). Един банан съдържа и около 27 мг магнезий, а знаем, че този минерал е отговорен за доброто настроение и спокоен сън.

7856 ta7

6. Попълват витаминния дефицит

Обикновено в един банан се съдържат 20% от дневния ни прием на витамин В6. Той помага на тялото да произвежда инсулин, хемоглобин и аминокиселини, които са от съществено значение за изграждането на здрави клетки. Въпреки че с израза „Витамин С“, портокалите и ягодите са първите, които ни идват в главата, но порция банани също съдържа 15% от дневната ни норма. Витамин С е важен антиоксидант, който неутрализира вредните свободни радикали (активни молекули с липсващ електрон, които унищожават телесните клетки), спомага за поддържането на кръвоносните съдове здрави и участва в производството на колаген.

8gf tw

7. Повишават жизнената ни енергия

Калият, съдържащ се в бананите, предпазва мускулите от спазми, докато въглехидратите осигуряват достатъчно енергия, за да издържат на натоварени тренировки.

 

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38