facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Обет от XVII в. пази баварско градче от коронавируса


Вековен обет, изпълняван с любов, пази красиво германско градче от пандемията

obergauПрез 1633 г. градчето Оберамергау в Баварските Алпи дава обещание на Бог, за да измоли спасение от бубонната чума. По това време Черната чума опустошава голяма част от Европа, оставяйки след себе си мизерия и глад. В алпийския град загива всеки един от четирима души.

За да избегнат бедствието Общинският съвет на Оберамергау, заедно с оцелелите жители, обещават пред олтара на местната църква на всеки 10 години да възпроизвеждат живота на Христос в Страстната седмица.

Обетът се спазвал стриктно и в годините пиесата, в която оживявали последните седмици от живота на Христос, разпятието и възкресението му, ставала все по-богата и дълга. Постоянна оставала искреността, с която целият град участвал в своето свещено обещание.

В стара регистрационна книга, са записани имената на жертвите на епидемията от 17 век. Според нея, след обета на града, смъртта напуснала градчето и статистиката не е отбелязала нито една жертва. 

Оттогава старинният обет става най-важното нещо в живота на всички от Оберамергау.

Изненадващо, но досега там няма регистрирани случаи на коронавирус.

Томас Грьонер, пастор: 

- "Можете да предположите, че това е просто съвпадение. Но, но всеки вярващ ще го гледа по различен начин. Общинският съвет даде обещание, че ако в бъдеще чумата заобиколи града, те ще играят тази пиеса в Страстната седмица на всеки 10 години. И спазиха обещанието си. Първата пиеса беше представена тук, в тази църква."

През 16 и 17 век Страстни пиеси са били поставяни навсякъде в Германия. Но само в приказно красивото баварско градче традицията е запазена и до наши дни. Местните жители дори изчисляват времето не за години, а за десетилетия, като се започне от годината, в която е представено представлението.

Томас Грьонер, пастор:
- „Бог помогна на хората по това време. Той ги спаси от чумната епидемия, избави ги от нея. Същото се случва и днес. Коронавирусната епидемия продължава. Но всеки вярващ, който се моли на Бога, го моли за помощ. Той вярва, че Бог ще му помогне. Абсолютно съм сигурен, че Бог защитава и спасява хората, както беше преди.”

Участие в пиесата било разрешено само на тези, които са живели в Оберамергау поне през последните 20 години. Като актьори в свещеното представление са участвали половината от петхилядното население на градчето.

Имало е и строго изискване за естествената визия, затова перуки и фалшиви бради не се използвали. На бъдещите актьори се налагало година преди представлението да оформят сами косите и брадите си.

42-рото издание на Страстната пиеса, което трябваше да се играе на 14 май в нов театър с капацитет 4400 зрители, беше отложено заради новата пандемия за 2022 година.

spektakl

 

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38