facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Съвети за психично здраве по време на епидемия


DGPPN - Германска асоциация за психиатрия, психотерапия и неврология

german

Коронавирус: Съвети за психичното здраве по време на епидемията

Избухването на новия коронавирус плаши много хора. Масовите ограничения в ежедневието допринасят за психологически стрес. За да се справите с кризисната ситуация по полезен начин, от решаващо значение е да не загубите умствения си баланс. DGPPN събра пет препоръки, които могат да помогнат.

1. Бъдете информирани - но правилно!
В момента в интернет и други медии има много неверни съобщения за коронавируса, които излишно безпокоят и плашат. Затова използвайте само надеждни източници на информация, като например информация от Федералното министерство на здравеопазванетоИнститута Робърт Кох 
или Световната здравна организация

Избягвайте прекомерната консумация на медии. Натискането на съобщения на мобилния телефон или постоянно стартиращите новинарски програми може да доведе до стрес и да увеличи притесненията. Информирайте се редовно, но съзнателно.

2. Направете ежедневието положително.
Когато обичайното ежедневие и социалните контакти се разпадат, това представлява предизвикателство за психиката. Нормално е, когато умственият баланс страда да ви е трудно да се адаптирате към новите ситуации. Определени ежедневни процедури с фиксирано време за сън и хранене спомагат за поддържане на вътрешна стабилност. Ако работите от вкъщи, има смисъл да се придържате към времена, подобни на тези на работа. За да не застрашите умствения баланс, сега трябва да обърнете специално внимание на проектирането на ежедневието с дейности и навици, които могат да допринесат за физическото и психическото благополучие. Здравословно хранене, достатъчен сън, упражнения (ако не е възможно , например гимнастически упражнения в апартамента) и занимания, на които се радвате и ви действат добре.

3. Обменяйте идеи и си помагайте взаимно.
Въпреки, че срещите лице в лице с важни и любими хора в момента са много ограничени, все още има много начини да поддържате връзка помежду си в наши дни. Обмяната на мисли, чувства и справянето с кризата на практика с приятели и членове на семейството може да облекчи голямия стрес.

Особено важно е възрастните хора и хората с предишни заболявания да не се чувстват сами в тази ситуация. Обаждане, съобщение или писмо може да направи много и да предаде посланието „не си сам“. Ако е възможно, използвайте и видео разговори чрез смартфон или компютър. Това помага да се увеличи усещането за близост. В момента в много квартали съществува вълна на солидарност с взаимна подкрепа, като пазаруване или изпълнение на поръчки за възрастните и самотни хора.

Подкрепата не само е от полза за човека, който получава помощта: и самият помощник ще изпита положителни чувства, защото може да направи нещо смислено.

4. Признавайте негативните и засилвайте положителните чувства.
Мислете положително! Това не е шаблонен съвет. Всеки знае чувствата на преумора, стрес и притеснение и в настоящата ситуация това са нормални реакции. От психиатрично-психотерапевтична гледна точка трябва да си позволите да признаете тези чувства. В същото време можете активно да се грижите да не навлизате твърде дълбоко в негативизма. Вместо това се съсредоточете най-вече върху мислите, преживяванията и дейностите, които предизвикват положителни чувства. Това могат да бъдат много прости ежедневни неща като сутрешно кафе, хубава музика или обаждане на стари приятели.

5. Ако се чувствате много зле - потърсете професионална помощ
Ако се чувствате силно стресирани и сами не може да се справите с тревогите и страховете, трябва да потърсите професионална помощ. Общите лекари, клиничните амбулатории и психосоциалните консултативни центрове във вашия град или регион са подходящи. Специалистите по психиатрия и психотерапия, медиците са правилните хора, от които може да получите професионална помощ, диагностика и лечение. С оглед на настоящата ситуация, всички те в момента разширяват обхвата си и помагат с телефонни и видеосъвети.

Източник: Германска асоциация за психиатрия, психотерапия и неврология

germany

 

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38