facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Да живееш със сърце!


Колко често звучат думите: „слушай своето сърце“, „вземай решения със сърцето си“, „довери се на сърцето си“.

Защо при важните решения в живота се очаква водещо да е именно то, а не разумът? Защо мъдростта през вековете винаги ни насочва да търсим отговорите там? Нима сърцето не е просто мускул? he art 11

Ето някои интересни факти, които може би ще обяснят значимостта му:

1. „Всяка минута сърцето прави 70–90 съкращения, за година това са до 43 милиона, а за 100 години – 5 милиарда! В спокойно състояние изпомпва до 10 тона кръв в денонощие. Можете ли да си представите? Орган, който тежи 200-300 г, понася спокойно такива натоварвания!“ – казва кардиологът Виктория Паис.

2. „Сърцето има най-силното енергийно поле в целия организъм. С напрежението му от 5000 миливолта може дори да се захрани електрическа крушка. И тази мощна енергия циркулира по цялото ни тяло“ – допълва проф. Хари Шварц от Университета в Аризона.

3. Сърцето е магнит! Магнитното му поле е 50-60 пъти по-мощно от това на главния мозък. Нещо повече - то пряко зависи от емоционалното състояние на човека.he art 57

4. „Сърцето притежава собствена нервна система. Способно е самостоятелно да чувства, да се учи, да си спомня, да взема решения и всичко това независимо от главния мозък“, твърди изследователят на стресови ситуации Док Чайдлере.

5. „Вътрешната му нервна система е толкова организирана, че може да бъде разглеждана като малък мозък. Това е вътрешна мрежа от няколко типа неврони, невропредаватели, белтъци и поддържащи нейната работа клетки, която прилича на аналогичните мрежи в мозъка“ – допълва канадският неврокардиолог Джей Андрю Армър.

Това са само част от фактите за уникалността на човешкото сърце. А знаете ли, че можем да управляваме тези мощни сили? Да дишаш със сърцето – така се нарича новият терапевтичен метод, с помощта на който почти 6000 служители на английска фирма са повишили своя жизнен тонус с 50%.

Става дума за следното: за десет минути затваряте очи и се съсредоточавате върху сърцето, като си представяте, че то диша. Запазвайки вниманието, дишате дълбоко, като издишвате максимално дълго. Повторена два пъти дневно, тази практика нормализира дишането и сърдечния ритъм. Нервната система на сърцето сякаш съобщава на всички органи благия си ритъм.
На фона на изложеното дотук едва ли е изненада откритието, че в сърцето, както и в мозъка, се произвежда хормонът на любовта – окситоцин, и неговата концентрация в двата органа е еднаква. Окситоцинът отговаря за доверието, нежността, верността, надеждността, за чувството на спокойствие и умиротворение. Така, че обичайте със сърце!he art 55

Да живееш със сърце, е осъзнат избор на самия човек. Ако направи този избор, пътят пред него се разкрива сякаш от само себе си.

Да живееш със сърце, е излизане извън пределите на логическото мислене – вслушване в своите желания, емоции и усещания.

Да живееш със сърце, е способност: да дадеш право на глас на своите чувства, желания и стремежи независимо от критичното мислене и да избереш онова, което озарява сърцето – радост, мир, хармония.

И тогава това, което предизвиква безпокойство, причинява болка и страдания, губи своето значение – достатъчно е сърцето да познава любовта.
Дори сълзите даряват ясност – че сърцето е живо, чувствително и нежно, а в същото време смело, силно и широко, за да направи избор да обича.
В него се крие тайната, която ни е писано да разгадаем, а любящото сърце е източник на живот!

„Търсете Бога в собственото си сърце, никъде другаде не можете
да Го намерите.“
Арабска мъдрост

he art 59

Автор Моника Балаян

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38