facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Самодиви се къпят в росата


„Еньовден! 23 срещу 24 юни - денят след лятното слънцестоене, когато от билките струи лечебна сила, нифмите танцуват, а самодивите се къпят в росата. Наричат го още Яневден, Иванден, Иван Бильобер.

За него Шекспир пише „Сън в лятна нощ", а именно „Нощ срещу Еньовден", каза Боряна Баракова от Националният инициативен комитет „Петър Димков".
„Еньовден е най-силният ден в годината, неслучайно всички нации го отбелязват с древни ритуали. Сега всичко е избуяло, всичко ражда, космическите енергии са най-силни билките най-целебни, а структурата на росата става съвършена и може да лекува. Неслучайно народът е казал „ден година храни", добавя Баракова.

herbs1
Боряна се надява, че тази космическа красота на празника ще ни подсети да изпращаме положителни мисли към природата и към България. Сега е моментът да визуализираме красиви неща, които искаме да се случат в живота ни. И да се молим, защото молитвата е единствената здрава връзка между човека и Бог. Важно е и как се молим. „Знаем молитвата „Отче наш", но забравяме да прилагаме думите в нея - „да бъде твоята воля", а в действителност се молим „да бъде моята воля". Добре е всеки ден да се обръщаме към Бог и да молим молбата ни да бъде според неговата воля. Да изпращаме потоци от положителна енергия, която идва от Космоса."
Според лечителя Петър Димков сутринта на празника, когато изгрява слънцето, то „трепти" и „играе". Който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки може да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове. „Смята се, че на този ден, преди да „тръгне към Зимата", слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се оттърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа сила. Затова е добре всеки да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля за здраве в росата. А, ако до Еньовден властва мъжката сила, то след това настъпва женската енергия и денят започва да накланя към зимата.

9aa29c30f453322a99e670bb66f317c6
„На Еньовден билките са най-целебни, но малцина знаят, че след изгрева на слънцето те я губят и не бива да ги берем. Добре е да се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето", разказва Боряна Баракова.
Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, а само за половин болест няма. Всъщност има, но нея я познават малко билкари.", казва народната мъдрост.

автор Драгомира ИВАНОВА

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38