facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

ЛИЛИ ДИМКОВА - Няма по-силно нещо от положителната мисъл


На 81 години Лили Димкова чете без очила и никога не е боядисвала косата си. Рецептата: „от сутрин до вечер благодаря за всичко", казва дъщерята на прочутия лечител Петър Димков. Художничката ни споделя тайната си за младия дух и енергията, която излъчва.

 Едни от най-ценните съвети на нейния баща Петър Димков са свързани с дишането. Казвал, че в основата на здравето е дълбокото дишане, прилагано три пъти на ден по 15-20 упражнения. Те регулират душевните движения, укрепват волята, създават ясен ум, весел дух и съдействат за хармоничното развитие на тялото и ума. С разумно, правилно дишане, човек може да измени и съдбата си, казвал лечителят. Нервността и нетърпеливостта могат да се премахнат със специални дихателни упражнения, с които се внася повече магнетизъм в организма. Дълбоките и бавни вдишвания и издишвания, повторени няколко пъти през деня, увеличават количеството на червените кръвни телца, ускоряват храносмилането, повишават настроението, създават бистър ум.
По отношение на храната Димков препоръчвал като най-здравословна храна плодовете, защото те чистят както тялото, така и мислите и чувствата на човека. След това са зеленчуците, после ядките и млечните храни. За месото казвал, че съдържа токсини, които тровят организма.

„Правете поне по 10 дълбоки вдишвания три пъти на ден преди хранене, това е първият й съвет за здраве и младост: „Дъвчете храната, вложете в нея положителна мисъл, че ще ви даде сили. Нали затова се храним? А не просто, за да се натъпчем. Важно е да слушаме сигналите на тялото си, а не да се насилваме. Аз съм вегетарианка от малка, не чувствам потребност да ям месо, ако обаче на човек му се хапва, по-добре да си хапне.
Лили Димкова е убедена, че мярката във всичко е най-важна. Всяка сутрин ходи в гората, говори с дърветата и ги прегръща. Утринното слънце, тишината, въздухът, движението са най-важни за нея. Убедена е, че когато проявяваме любов към нещо, то ни отвръща със същото. Освен че много обича зелен чай, цял живот пие билки. „Баща ми казваше, че белият равнец пречиства кръвта и организма. Кръвта е тялото на нашия дух. Имайки чиста кръв, ние ще имаме чисто тяло и духовно, и физически. Разбира се и с билките не бива да се прекалява. А когато сутрин отпивам вода, си казвам: сила и светлина за ума, живот за сърцето, здраве за тялото. Няма по-силно нещо от положителната мисъл. Ако един човек е болен и не вярва, че ще оздравее, никое лекарство не може да го излекува.

1330066302 0


Рецептите й за здрави очи
"Всяка вечер плискайте вода със стайна температура върху затворени очите. 12 пъти върху едното, 12 пъти върху другото, след това повторете 13 пъти първото, 13 пъти второто. Общо 25 пъти за всяко око. Това изчиства добре очните дъна. Аз го правя цял живот. Друга рецепта, която знам от баща ми е следната: сварявам 300 г вода. Разтварям в тях чаена лъжичка морска сол, не прекалено пълна. След като изстине, изсипвам по малко от водата по две санитарни чашки за промиване на очите. Гледате във водата по 1 минута с всяко око поотделно. Освен, че поддържа очите, това ги предпазва от развитие на перде. Задължително го правете в две различни чашки за всяко око, за да не ги заразите едно от друго."

За да сме здрави и красиви, преди всичко трябва да сме добри – казва художничката. 

Гневът, ревността и злобата ни ядат отвътре. Те неминуемо се отразяват върху лицата ни. Когато развиваме у себе си положителни мисли и действия, бръчките ни ще са благородни и ще са белези на доброта. „Ако има нещо за което да простиш – прости! Ако има нещо, което би ти помогнало да разрешиш даден проблем – разреши го, но с любов, с доброта. Не критикувайте, защото критиката е разрушителна. Често даваме съвети и грешим като се намесваме в живота на другите. Не бива да го правим, ако човек не е поискал. Оплакването също е безсмислено натоварване на другия. Като имаш нещо, което искаш да кажеш, излез на балкона и го кажи. Горки е казал: „Не изливайте помията върху главата на другия".

Лъжата е в основата на повечето болести.

„Ние сме като радиопредаватели и приематели. Не можем да избегнем лошотията на някои хора, по-важното е обаче колко време ще я задържим у себе си и колко бързо ще се освободим от нея. Аз винаги я заменям с някоя хубава мисъл. А лъжата? Татко твърдеше, че тя е в основата на болестите. Натрупаните лъжи са отрицание, а отрицанието винаги води до някакво заболяване."

Тайната на дълголетието според Димков е чиста съвест, добро сърце и умереност във всичко. „Живейте братски, човешки. Крайности да няма. Господ е дал десет заповеди, но Христос ги е свел до една и тя е: Не прави на другите това, което не искаш на теб да правят. Точка. Човещина и оптимизъм. Да знае всеки, че след нощта идва ден. След страданието иде радост. Да не пада духом. Прави добро на другите и те ще ти отвърнат с добро.

„Гьоте е казал: „Най-хубавият ден е днешният."
Не бъдете намръщени и озлобени. Ако ви е тъжно, вгледайте се в очите на някое дете, това винаги ще ви накара да се усмихнете. Усмивките са дефицит в днешно време, а са нещо прекрасно. Когато се усмихваме, мускулите, които се раздвижват на лицето, дават импулс към мозъка ни и това влияе изключително благотворно."
Страхът е най-лошото нещо, припомня ни още Лили Димкова. „Страхът е чиста болест. Безпокойството се натрупва у нас и оставя следите си по лицата ни."
Поддържането на млад и добър дух според дъщерята на народния лечител, се корени в семейството. За своето тя казва: „Вкъщи имаше много любов, разбирателство, уважение. За 61 години брак нито веднъж не чух от родителите ми някаква груба дума или разправия. Това ме изгради като характер. Каквото и да правя, винаги се питам – как би постъпил баща ми. Неслучайно го наричаха слънчевия човек. Беше изключително всеотдаен към хората и лекуваше, без да вземе нито сребърник. Без любов е изключено да вървиш напред и нагоре. С любов се обръщаш към всичко, и към хора, и към животни, и към растения. Най-важното е да обичаш, а не да чакаш само да бъдеш обичан."

625592 3662678089755 436687018 n

Картините й имат силно енергийно излъчване

Картините на Лили Димкова пречистват и ни правят по-добри. Тя е канена за самостоятелни изложби не само в десетки градове у нас, но и в музея на Николай Рьорих в Ню Йорк, в Сан Франциско, Мароко, Алжир, Виена, Будапеща, Берлин. Сред темите в картините на Лили са духовните учители и личности, хората, променили историята, народните ни легенди. Завършила е театрална декорация, поставя сценични оформления в различни театри на страната, художник на костюмите в любими български филми като „Рицар без броня“ и „Сбогом, приятели“.

Специалистите твърдят, че картините й имат силно енергийно излъчване, което действа благотворно на имунната система и носи здраве и хармония. "Обичам да рисувам вода, тя е символ на пречистване, енергия и жизненост. Слънчогледите също са ми любими. Имам си една теория за тях. Наричам ги мъдреците на растителното царство. Те държат главичките си изправени към слънцето, следят го през целия ден. Когато узрее тяхното семе, тогава смирено навеждат натежалите си глави. Това е философията на слънчогледа, смирението. А да се смириш е велико. Смирението е изключително важно в днешно време, въпреки, че много хора го наричат овчедушие, за него се изисква сила."

Художничката получи оригинален подарък – втори филм за нея с автор и режисьор Стилиян Иванов. Документалната лента „Изповед“ е качена в няколко кино-сайтове по целия свят, за да може да го гледат без ограничение и напълно безплатно, всички, които искат да се докоснат до тази невероятна жена. „Хора като нея събуждат духовете ни и ни помагат да живеем“, казва Стилиян Иванов.

slider3

автор Драгомира ИВАНОВА

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

Телефони: 

0898 23 83 38