facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

За много години


Къде има шанс да се сбъдне новогодишното пожелание „за много години"

В новогодишната нощ много хора си пожелават "за много години". Според белгийският демограф Мишел Пулен, италианският му колега Джани Пес и американският изследовател Дан Бютнър пет са местата по света, на които хората могат да са сигурни, че пожеланието за дълголетие ще се сбъдне, пише в. "Стампа".

Това са провинция Нуоро на италианския остров Сардиния, остров Окинава в Япония, полуостров Никоя в Коста Рика, село Лома Линда в Южна Калифорния и остров Икария в Гърция. В тези пет района болести като рак са рядкост, висок процент от жителите преживяват над 90 години.

Като оставим гените настрана, експертите са установили, че някои елементи превръщат тези зони в райски кътчета. Жителите на петте района спазват диета, базираща се на плодове и зеленчуци, много активни са физически, движат се много пеша и имат обществено устройство, в което семейството е в центъра на ежедневието им и това насърчава по принцип интензивните човешки отношения и влияе на дълголетието.

Учените опитали да изнесат този тип начин на живот на други места, като например град Албърт Лий в американския щат Минесота и резултатите били насърчаващи. От 2009 г. досега продължителността на живота на жителите там е нараснала с три години.

През 2001 г. към идеята се присъединиха и няколко крайбрежни калифорнийски градове като Ермоса, Редодно и Манхатън бийч.

Така беше поставено началото на инициативата Сини зони на дълголетие по света. В сини зони са си поставили цел да се превърнат градове на Хавайските острови, в щатите Орегон и Тексас, както и град Неапол, в щата Флорида. Целият щат Айова също си е поставил подобна цел.

Източник: БТА naisetne vzeha vnucite i moje da si poigraem

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38