facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Коледната елха - началото


Как е започнало всичко

Макар днес коледната елха да се счита за християнски обичай, той всъщност възниква още в древността. По онова време коледното дръвче било интерпретация на езически ритуали.

92ce0e00d951fed639cd7ddcb707f8d4


Древните хора вярвали, че Слънцето е бог и че зимата идва всяка година, защото той се е разболял и е станал по-слаб. Те празнували слънцестоенето, защото това означавало, че най-сетне Богът на слънцето ще започне да се оправя. Зелените клонки напомнят всички зелени растения, които ще растат отново, когато Богът на слънцето е силен, както и това, че лятото ще се върне.

Древните египтяни почитали Бог, наречен Ра, който имал глава ястреб и носил слънцето като блестящ диск в короната си. Когато било слънцестоене, Бог Ра започвал да се възстановява от болестта и затова египтяните пълнили домовете си със зелени палмови клони, което било символ за тях, че животът е победил смъртта.

Древните римляни отбелязвали слънцестоенето с празник, наречен Сатурналии в чест на Сатурн - богът на селското стопанство. Римляните са знаели, че слънцестоенето означава, че скоро фермите и овощните градини ще бъдат зелени и пълни с плод. За да отбележат това събитие, те украсявали домовете си и храмовете със зелени клонки.

В Северна Европа мистериозните друиди, жреците на древните келти, също украсявали храмовете си със зелени клонки като символ на вечния живот. Свирепите Викингите в Скандинавия смятали, че вечно зелените дръвчета са растението на Бога на тяхното слънце - Балдер.

В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борчета и чак през 1597г. започват да украсяват цели дървета.

За първи път елхата става коледно дръвче в Германия. Старите германци вярвали, че в елхата живее духът на гората, който ги закриля. Една нощ Мартин Лутер се вдъхновил от звездното небе и в знак на обич към своето семейство, занесъл една ела в дома си и поставил запалени свещи на клоните й. От германските обичаи дошъл и този: елхата да се украсява с играчки и светлини и под нея да се оставят много подаръци.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Руснаците украсявали коледни дръвчета в по-големите градове на страната ни по време на Руско-турската война.

Какво символизира Коледната елха

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38