facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Хо-хо-холистична медицина!


Хо-хо-холистична медицина? „Коли със смях", „стаи за хумор", „медицински сестри за СМЯХ", монахините с хумор

- медицина? Може ли популярните източници на мъдрост да грешат, като твърдят, че смехът е най-доброто лекарство? Ни най-малко! Все повече лекари, медицински сестри, психолози и пациенти използват този уникален човешки израз на радост, за да намалят стреса, да облекчат болката, да ускорят възстановяването и изцяло да осветлят възприятията на живота, независимо колко мрачна може да е действителността.

collagehohohoВече не са малко болниците и старческите домове, които изпращат „коли със смях", пълни с книги с вицове, смешни филми, играчки, игри и всякакви други джунджурии, които забавляват пациентите. Няколко болници са обособили „стаи за хумор", където пациентите и техните семейства могат да се присъединят към персонала и да се смеят от сърце на забавни видеоклипове, разказване на смешни истории и изпълнения на живо, понякога от самите пациенти.

От монахините от болница Св. Йосиф в Хюстън се   изисква всеки ден да разказват на всеки един пациент по една смешна история.

В Университета по здравни науки в Орегон членове на местна група   „Медицински сестри за СМЯХ" носят бутон, на който е изписано:

„ВНИМАНИЕ: Хуморът може да бъде опасен за вашата болест".

Все повече пациенти, болни от рак, участват в групи за смехотерапия, които облекчават болката и ускоряват възстановяването.

Д-р Марвин Е. Херинг, семеен лекар от Училището по народна медицина в Ню Джърси, е категоричен: „Диафрагмата, гръдният кош, коремът, сърцето, белите дробове и дори черният дроб се масажират, когато се смеем от сърце." Най-очевидно е въздействието на смеха при сърдечно-съдовата система и при дихателните функции на организма. Когато човек се смее силно, тогава се нарушава нормалният ритъм на дишане.

Вдишването и издишването стават както по-конвулсивни, така и по-дълбоки. Ритъмът на сърцето, кръвното налягане и напрежението в мускулите се увеличават, но когато смехът утихне, тези нива често временно падат дори под нормалните стойности, като оставят усещане за спокойствие.

Следователно изразът „по-слаб от смях" се отнася до човек, който се е смял дълго от сърце и е „олекнал".

Това чувство на спокойствие трае около 45 минути след последния смях и то може да парира сърдечно-съдово заболяване, високо кръвно налягане и депресия.

Предвид на тези ползи, привържениците на СмехоТерапия! шеговито я наричат „хо-хо-холистична медицина".

И така – сложете Смеха до Работата!!!

collagehohoho3

 

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

 

 

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38