facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Да преборим жегата с 5 научно доказани трика!


Знойните летни дни могат да бъдат много опасни, ако температурата на тялото се покачи драстично.

Има обаче някои важни правила, които ще ни помогнат да се справим с летните горещини.

dfg 7g

„Телата ни имат невероятна способност да се аклиматизират към топлинния стрес“, казва Майкъл Савка, професор в Технологичния институт на Джорджия в Атланта, който изследва как хората се адаптират към екстремни условия. Учените наблюдавали работата при някои професии, характерни с изключително горещите си условия на труд - пожарникари, леяри, тежко оборудвани войници. На базата на видяното извели важни изводи за това как тялото се справя с топлината. Освен добре познатите основни правила: за поддържането на добра хидратация на тялото, избягването на сладки напитки, кофеин и алкохол, ето още пет доказани стратегии за справяне с жегата.

1. Бъдете във форма

Добрият тонус на тялото увеличава способността му да се справя с топлината. „Тренировките предизвикват много от ефектите, които обикновено се наблюдават у хора, които трябва да се аклиматизират към високи температури“, каза Хедър Райт, директор на лаборатория в Националния съвет за научни изследвания в Отава, Канада. Според него дори малка ежедневна разгрявка би ви подготвила добре за предстоящите горещи дни.

fg 8B

2. Застанете под дърво

В идеалния случай най-доброто бягство от жегата е природата: да се скриете под сянката на някое дърво. Растенията не само блокират слънцето - те действат и като живи климатици. „Когато дървото поема влага от почвата и я „издишва“ през листата си чрез изпаряване, се получава ефект на охлаждане", казва Стан Кокс, специалист ботаник в Института на Селина, Канзас.

mn gd8

3. Починете си

Ако сте стояли дълго на топло и отидете да се охладите в стая с климатик, не бързайте да излизате. Тялото ви има нужда от повечко време, за да си върне подходящата температура. Говорим за около 15 минути, в които е добре да се концентрирате върху спокойното дишане и нормализирането на сърдечния ритъм.

pp 0d5

4. Оставете потта

Човешкото тяло е еволюирало така, че всеки път, когато усети горещина върху кожата, изпраща повече кръв към даденото място и предизвиква потене. Потта помага на този участък да се охлади и ако я избършете, ще активирате процеса наново, без да получите очаквания ефект на охлаждане. Трикът за бързо охлаждане на цялото тяло е да потопите ръцете си в студена вода чак до лактите, казва Майкъл Савка.

5. Изгасете лампите

Всяка горяща крушка генерира топлина. Това важи и за всички електронни устройства - от компютри през телевизори до смартфони. Интересен факт - топлината на една лампа може да вдигне температурата на литър вода с градус само за час.

източник Списание 8

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38