facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Експертни съвети за приспиване на ..... бебе!


Експертите твърдят, че едно три-месечно бебе трябва да ляга за нощен сън към 7 часа вечерта. Добре, чудесно.

Часът е 7:10 и с мъжът ми, Николай, започваме процедурата по приспиване – баня, книжка, хранене. Не може да бъде – заспа веднага щом го сложих да яде.

bm 0002

Е това е, експертите си знаят работата, часът е 8, а Тео спи. Това не е било до сега.

И явно няма да бъде, шум от леглото, мрънкане, прискърцване. Леко поглеждам, без да светкам лампа, за да не го събудя (вечен оптимист) – ХА-ХА. Две сини очета ме гледат, а долната устничка е готова да затрепери всеки момент и да се разплаче. Вдигам го – оригвало му се е, егати и късмета. Добре, ами сега – уж се наяде, а вече е с широко отворени очи. Озаряваме ме чудесна идея, още е рано, баща му си е вкъщи – нося му го, започва люшкане, песнички. Мъжът ми заявява, че е невъзможно да го приспи и ми го връща – най-дългите 10 минути в живота му.

Усещам мокро, разрастващо се петно на рамото ми – Тео ми смуче блузата.

Лъч надежда, може би е още гладен.

Бързо сядам в леглото и му предлагам и другата гърда. Той с лека неохота захапва, но скоро се отпуска и сладко, сладко започва да хапва, очичките започват да се притварят и обръщат.

Е, супер и даже е още рано (пак се сещам за експертите – печени хора ще излязат). Тео се наяжда, отново, ръчичките вече не шават, лежи си кротко на мен, забил нос във врата ми.

Ставам много внимателно, слагам го в леглото – не помръдва. Изнизвам се от стаята, влизам с танцова стъпка при Ники и сядам до него.

Започваме да си говорим, малко смях, целувки и се чувствам отново като човек, както се казва. Радостта бързо угасва, имаме повикване от спалнята. Следващият час минава бързо – аз го люшкам, той го люшка, опитваме на нашето легло, после в неговото, пускаме му сешоара (дълга история, но с две думи открихме, че сешоара натиска магически бутон и Тео спира да плаче като го чуе), пеем си. Тео ритка с крачетата и ни се смее – и аз да бях на негово място и на мен сигурно щеше да ми е смешно. Ники се изнизва по търлъци, мие зъбки и докато аз пея за 18535ти път „Мила моя мамо“ забелязвам, че се е шмугнал под завивките.

Добре, вече е 10, може пък да е огладнял отново – сядам, вадя, слагам го, опитвам и жънем успех.

bm 0003

Тео пак хапва (то едва ли има нещо много, но явно му е достатъчно). Отново се унася върху мен. Този път чакам 15 минути след като се напапка преди да станем, ако му се оригва и го слагам в леглото. Спи като ангелче, отивам да пия вода, после до тоалетната и се шмугвам под завивките и аз.

Ах, че хубаво, затварям очи, отпускам се и чувам шум от креватчето – Тео се върти, все едно е кутре, надушило пържола, даже и малко скимти. Решавам да действам бързо преди да се е разсънил съвсем и бързо му давам малкия си пръст на лявата ръка да смуче. Той биберони не признава, но пръста ми така го смуче, че не знам как не ми е паднал нокътя вече. Смуче ми пръста, хванал се е с ръка за главата, все едно си мисли – хайде, приспивай ме вече умирам за сън!

Засмукал ми е пръста на лявата ръка и леееко притваря уморените си очи. Седя наведена над леглото му с изкривена ръка и сериозно обмислям как мога най-безшумно да я отрежа и да му я оставя и се моля да не ми се допишка точно сега. Със свободната ръка си играя с телефона, да ме разсее от болката в плешката ми. Разбира се форума за БГ мами! Там все ще има някоя друга мама будна по това време. Да, бях права, подобен пост от друга будна мама. За половин час е събрала 381 харесвания и около 120 коментара – не съм сама.

Зачитам се, приятно ме развеселява и минутите минават малко по-бързо, рамото ме боли, кръста и той, пръстът ми е почти оглозган, но май този път ще станат нещата. Една, мама споделя за нейните два караконджула – напушва ме смях (ако се изсмея сега и го събудя, ще се самолинчувам).

Силата на смучене намалява, ръчичката му се отпуска – свободна съм, бързо под завивките. Това дете е решило да види дали може да ме разплаче тази нощ – точно 3 минути и Тео се нааква, и то как, трудно мога да повярвам, че такова малко човеченце може да издава такива звуци (като як тираджия след като три дена е ял само боб). Ставам и действам. Гледам часовника, то си е 11:30 вече, дали пък....не, не може да бъде, но няма какво да губя, слагам го отново да яде. Малко след полунощ е, Тео вече е в леглото, баща му е на третия си сън сигурно. Алелуя.

Драги, експерти, моля, заповядайте вкъщи и приспете сина ми в 7:30 за нощния му сън, приготвила съм си пуканки и ви очаквам с нетърпение.

bm 0001
автор Цвети Христанова

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38