facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Сирни Заговезни


Сирни Заговезни или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение.

Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН.

На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.
Прощаването е много важен християнски ритуал. Чрез него се пречистваме от негативната енергия и неприятни емоции, които сме събрали към даден човек. Когато, вследствие на някакви взаимоотношения, човек ни е обидил, ние оставаме свързани с него и негативизма. Висшият смисъл на прошката на Сирни Заговезни е тя да бъде искрена, недвусмислена и сериозна. Само така дадено, опрощението позволява да живеем в мир с околните и целия свят.

mtv10
Да простиш и да ти бъде простено! Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта.
Традицията повелява на този ден на трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия. Затова празникът е наречен Сирни Заговезни - последната неделя преди Великия пост. Известен е още и като Прощална неделя, защото тогава всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

er04 ert
На Сирни Заговезни прошка си вземат млади от стари, деца от родители, младоженци от кумове. Целувайки ръка се изрича: „Прощавай,.....“. „Господ да прощава, простен да си!“ – е задължителният отговор. Веселието по време на вечерята започва с т.нар. хамкане на халва, парче сирене или сварено яйце. Трапезата e подредена с избрани блюда – задължителна е баницата, сварени яйца, бяла халва с ядки и риба.

baf 444
Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това. У нас е разпространен само в някои краища. Вярва се, че с маските се прогонват злите духове, а веселието символизира победата на светлината над мрака, както и настъпването на пролетта и края на зимата. А това е чудесен повод да се организира домашен празник, карнавал и разбира се, обща трапеза.

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38