facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Чудесата на Коледа


Ражда се вътрешната светлина и тя има нужда от нашата подкрепа.

Традицията да се празнува Коледа се корени във времената още преди християнството. За този празник говорят източници от всички краища на света: Рим, Древна Гърция, Египет, Иран, Скандинавия, Япония, Китай, при индианците, сред народите на Азия, а и при древните славяни. В езически времена всички празници били свързани със Слънцето. Хората вярвали, че то се ражда в продължение на 3 дни, започвайки от зимното слънцестоене. Затова рожденият ден е отбелязван не на 22 декември, а на 25-и.
С приемането на християнството раждането на непобедимия бог Слънце се превърнало в деня на новия Спасител. Но същността не се е изменила – ражда се вътрешната светлина. Това духовно „дете" е още слабо и има нужда от подкрепа. Ето защо като особено важни за духовния ръст нашите предци смятали първите 12 дни. Тогава стават чудеса!

col fam65
В много приказки чудесата на превъплъщението се случват в полунощ - това мистично време. А по космическия часовник полунощ съответства на зимното слънцестоене. Най-дългата нощ и най-краткият ден, началната точка на новата астрономическа година.
Древните цивилизации отброявали първите 12 дни, символизиращи месеците на настъпващата година – дни, пълни със сакрален смисъл. Особено важно е как човек ще ги прекара, поставяйки основата на новата година. Та нали е необходимо да озарим със светлина своя вътрешен свят, да надникнем в душата и сърцето си... Да пуснем светлина в най-тъмните кътчета на своя свят. Да изчистим сърцето си от гняв, завист, злоба, обиди, да насочим своето внимание към вечните и прости истини като прошката, добротата, любовта.

ngng2
Да се постараем да не обиждаме и да не се обиждаме, да не изпадаме в отчаяние и тъга, по всякакъв начин да поддържаме в себе си спокойно и радостно настроение, като по този начин утвърждаваме светлината вътре в нас. Да опитаме да направим честен анализ за отминаващата година – без да лъжем себе си, а искрено да си отговорим на въпроса какви бури са бушували и защо. Без самобичуване спокойно да погледнем всичко, което самите ние определяме като недостойно поведение. Да видим и красивото, проявило се в нашето сърце не от самовлюбеност, а за да разберем себе си.
И накрая – каква нова година си пожелаваме?
Нека не бързаме с отговорите, да надникнем в себе си. Това е разговор с нашето сърце насаме...
12 дни тихо, добро самовглъбяване, без гръмки емоции, оценки и етикети, без осъждане и измислени образи на себе си или на когото и да е. И в тишината на вътрешния си свят да осъзнаем кое е ценно именно за нас. Тогава раждането на слънцето задължително ще донесе и в нашия свят чудо!
Чудесата в живота се случват. И ги творим ние – обикновените смъртни хора. Със своята любов, доброта, вяра!
baby6

автор Моника Балаян

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38