facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Да спазим българските традиции


Където и да си, за Коледа се върни в къщи.

Колкото и да са различини традициите по света, повелята на тази се изпълнява от всички. Защото Коледа е най – обичаният семеен празник, изпълнен с надежда за здраве и късмет през новата година. Цялото семейство се събира заедно още на Бъдни вечер в очакване на Рождество.

iunbgt654
С трапезата на Бъдни вечер приключват дългите коледни пости. Българската народна традиция свързва очакването на появата на Божия син с прераждането на цялата природа. Затова трапезата, дори и постна трябва да бъде богата и разнообразна, за да донесе плодорие и късмет през годината. Броят на ястията е нечетен, 7 като дните на седмицата или 9 – като периода на бременността.
Задължително се поднася домашно замесена пита, в която са поставени паричка и дрян.
На масата е добре да има чесън, за да ви пази от зли сили, мед, за да ви е сладък живота, жито, ядки, плодове и лук, чиято люспи символизират имотното богатство.

dsawq231
На Бъдни вечер се сяда рано на масата, но преди това най – възрастният прекадява с тамян първо трапезата, на която са сервирани всички ястия за празника. Следват и останалите стаи на дома, за да бъде всичко пречистено.
Началото на вечерята дава домакинята, която разчупва питата с молитва. Първото парче се оставя за Богородица, останалите се раздават на всички. Вярва се, че най – голям късметлия през годината ще бъде този, който намери парата в своето парче. Ако, тя се падне в оставеното за Божията майка – домът ще бъде благословен. Който намери дрян - ще бъде здрав.
Според обичая, докато трае вечерята, масата не трябва да се напуска. Има още една символика в народната традиция, която е хубаво да бъде спазена. За да бъде задружно семейството през годината, е желателно всички заедно да станат от трапезата. И още. Не прибирайте нищо от нея. Оставете я през цялата нощ, за да нахраните починалите близки, които идват по Коледа, за да ви благословят.

svvv6
Не случайно пропуснах важния символ на българския дом в тази свята нощ – Бъдника. Той е трудно съвместим със съвременните ни домове, но неговата роля могат да изпълнят множеството запалени празнични свещи. Вгледайте се в техните огнени езичета и си пожелайте нещо съкровено. Вярва се, че на Коледа небето се отваря и желанията се сбъдват.

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38