facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Зимата на радостта


Вероятно си спомняте древногръцкия мит за Адонис. Той бил обичан едновременно от Афродита – богинята на любовта и красотата,

и Персефона – на подземното царство, съпруга на Хадес. Спора решава Зевс! Половината време в годината Адонис трябва да прекара с Персефона в царството на мъртвите, а другата с Афродита - на земята. Зимата Адонис се намирал в царството на мъртвите.

zim8
Денят е вече по - къс, темпото на живот се забавя, природата спи. В това време на годината повече от всякога човек е застрашен от изтощение, претоварване, депресия.


Има ли начин през зимата да не попадаме в „царството на мъртвите" – да не ни мъчи лошо настроение? Да, това е възможно! Ето 5 начина:


1. Светлина!
През зимата страдаме от недостиг на слънчева светлина. Направете своето обкръжение по-светло, ярко, слънчево. Дръпнете щорите, за да влезе светлина в помещението. Приглушената светлина през зимата потиска и угнетява, докато доброто осветление създава усещане за празник. Добавете в обстановката бяло, жълто и оранжево, създайте усещане за присъствие на слънчевите цветове.

doms4
2. Движение!
Старайте се да прекарвате повече време на чист въздух, като избирате светлата част на деня. Търсете форми на физическа активност, желателно - съпроводени с весела и жива музика.

zimlov5
3. Хранене!
Тежките и мазни храни отнемат много сили на организма, за да бъдат преработени. Хранете се с разнообразна храна, включвайте по възможност плодове и зеленчуци и винаги ще сте в тонус. Пийте сокове. Включвайте в менюто си морска риба, орехи, ленено масло. Гъби, домати, пипер, банани, грейпфрути, зелени ябълки е важно да присъстват на вашата трапеза, за да подобрят настроението ви.

hrng5
4. Релакс!
Отделяйте достатъчно време за сън, като си лягате преди полунощ. Най -благоприятното време за преход от бодърстване към сън е между 22 и 23 ч. Именно тогава се увеличават нивата на левкоцити в кръвта, а значи се обновява имунната система. Биологичният ни часовник ни сигнализира, че е време за сън. Приблизително до четири часа сутринта тече процес на активно изчистване на организма от токсини, така че тази част на нощта е просто задължителна за сън. Етерични масла от лавандула, иланг-иланг, пачули, роза, сандалово дърво, лайка подпомагат отпускането, премахването на стреса и стабилизирането на емоциите.

rel7
5. Позитив!
Най-скъпоценното средство, с помощта на което човек може да си помогне веднага, е смехът. Той удължава живота, прави го по-лек, оптимистичен и приятен. Хуморът помага при повечето житейски ситуации. Удачната, добрата шега, навреме разказаният виц създават благоприятен микроклимат в семейството, подобряват изострените взаимоотношения, свалят напрежението, прогонват угнетеност и потиснатост.

zim1

автор Моника Балаян

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38