facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

22 септември – ден на независимостта


Какво означава за България Денят на Независимостта?

     Според професора по история Пламен Цветков той има по-особено място в българската летопис:
"Денят на Независимостта е сред датите в българската история, които често са били несправедливо подценявани или дори забравяни. А това е събитие, което има редки за българската история характеристики - дело е на българи и е изцяло в интерес на българщината. Както и при Съединението, обявяването на българската независимост е акт, подкрепен безусловно от целия народ."
На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. Така на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя и Княжество България става независима държава. Турция, след това и Великите сили признават официално българската независимост и една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.
     И макар, че не малка част от нас трудно си спомнят 22 септември какъв празник е, трябва да признаем и приемем историческата дата като ден на националното ни достойнство и то постигнат с брилятна дипломация.

nez1

..."Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.
Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.
Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее Българският Народ!"
Из манифеста на на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ФЕРДИНАНД I

nez3

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38