facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Смехотерапията е известна от древни времена!


Древните гръци повтаряли: „ Нека да ти станат лекари трима: Веселият характер, Спокойствието и Умереността в яденето"

mudrets


СМЕХОТЕРАПИЯ! е отдавна известен метод за лечение. Първото споменаване на СМЕХОТЕРАПИЯ! може да се намери в китайските манускрипти, в които се  разказва за специални храмове, където се събирали хора, за да се посмеят и по такъв начин да подобрят здравето си, както и да повлияят на дълголетието си.

006

При древните племена съществували свещени клоуни, които използвали силата на смеха, за да лекуват болни воини.

Преди няколко хиляди години известният учен и лекар Хипократ написал, че смехът – това е лекуващо средство. Хипократ утвърждавал, че весел разговор по време на приемане на храна подобрява работата на храносмилателния тракт, а смехът подобрява работата на черния дроб.

Да си спомним и за Демокрит, който понякога избухвал от смях без причина и обяснявал, че когато човек „се пробужда" като духовна личност, започва да се смее. Съвременници на Демокрит го наричат „Смеещия се".

Според Аристотел, детето започва да смее не по-рано от 40 дни след раждането и благодарение на способноста да се смее става пълноценен човек.

Емануил Кант в своята книга „Критиката на чистият разум" писал че: „смехът дава усещане за здраве, активизира всички важни жизнени процеси, подобрява червният тракт и движението на диафрагмата, постига се хармония на душата и тялото"
Всички тези утвърждения на немския философ били подтвърдени с научни данни.

Франсоа Рабле, монах, лекар и писател, в своите медицински трактати писал за изключително благотворното влияние на смеха върху физиологическите процеси. Той даже съветвал болни хора да четат неговия роман „Гаргантюа и Пантагрюел", за да се посмеят и да подобрят здравето си.

В 20 век известният специалист в психологията Зигмунд Фройд смятал, че когато човек се смее, той се освобождава от негативна и разрушителна енергия.

В наше време има поговорка „Ако бъдеш на курс по Смехотерапия – ще живееш дълго" :-)))))))))))))

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38