facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Смехът във факти


1. Въздухът, който се изстрелва от белите дробове със скорост 100 км/час,

освобождава бронхите от натрупалата се там слуз и облекчава дишането при възпалителни процеси, например при бромхити или астма например.

2. Смехът повишава творческите способности и умението за решаване на различни проблеми. Той активира лимбическата система на мозъка, съединявайки лявото и дясното полукълбо.

3. Сравнявайки продължителността на живота на знаменитите театрални актьори за последните 270 години, шведските лекари извели неочаквана закономерност: комиците живеят много по-дълго от трагиците.

4. На един от конгресите на Международното общество по изучаване на смеха са представени данни относно раковите заболявания: при болни, които регулярно са разсмивани, процентът на излекуване е по-висок и медицинските показатели са по-добри в сравнение с контролната група.

5. През ХVII век лекарите са казвали: «Пристигането на смешник в града значи повече за здравето от пристигането на десет натоварени с лекарства мулета!».

  

6. Лекарят Тисо уверявал, че е излекувал деца от туберкулоза с гъделичкане, като ги е принуждавал да се смеят. Лекарите не се отказват и от такъв примитивен метод като гъделичкане — помага!

.

7. На Запад е бил проведен следният експеримент: изследвали са група продавачи. Оказало се, че при най-усмихнатите с течение на времето не само характерът се променял към добро, но и започнали да изчезват заболявания, предизвиквани от психологическо напрежение.

8. Английският философ и лекар Уилям Ослер наричал смеха музика на живота и съветвал хората непременно да се смеят всеки ден, поне в продължение на 10 минути. Пресметнато е, че ако човек се смее поне 17 минути на ден, животът му се удължава с една година.

9. Учени от Харвардския университет считат, че веселият нрав понижава вероятността от появата на различни болести с 50 %.

10. В Япония с огромен успех се провеждат сеанси по смехотерапия в туберкулозни болници.

11. Смехът няма да навреди и на тези, които са абсолютно здрави. В Малайзия преди сесия група студенти преминали обучение на особени дихателни упражнения, които имитират смях. Опитът показал, че всички участници в експеримента успешно и с лекота, абсолютно без вълнение си вземат изпитите.

12. В САЩ например, при подбор на кандидати за астронавти специално проверяват, умее ли кандидатът да се шегува и притежава ли чувство за хумор. А на семинари по хумор вече повече от 10 години задължително изпращат висшето командване на въоръжените сили на САЩ, а също и ръководителите на големи компании. Тези занятия се провеждат от известния актьор и сценарист Чарлз Меткаф, който ги нарича хуморобика.

източник

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38