facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Защо смехът и радостта са най – добрите лекарства?


 Знаете ли приятната история на един часовникар? Тази професия, разбира сe, е много прецизна, изисква много внимание и точни действия. Но понякога, докато часовникарят работел, показалецът на лявата му ръка започвал да потрепва. Ясно е, че е невъзможно да се работи в това състояние. Какво да прави?

7af768235b78f99d5ad7fc80fca23a60
Не, той не масажирал пръста си, не пиел магнезий за облекчаване на спазмите, не оставял ръката си да почива.
Той звънял по телефона на майка си, която живеела на хиляди километри от него.
Мислите, че той я питал за това как да премахне досадният тремор?
Грешите.
Той ѝ казвал:
"Мамо, пак се тревожиш за мен! Спри да се притесняваш, иначе не мога да работя! “

Наскоро социалната мрежа завря от публикациите за интересно проучване в Израел, което научно обяснява, че...кръвта говори!

Капка кръв беше взета от човек и показана на екран. На екрана можеше да се проследи интересна картина. Виждаха се бактериите как се движат бавно, виждаха се и макрофаги – кръвните клетки, които са отговорни за поддържането на кръвта чиста. Те са като дезинфектанти. Това е тяхната мисия – да премахнат всичко чуждо. Но … те някак спят. Бактериите се движат небрежно, като на булевард по време на вечерна разходка, а макрофагите спят. Не виждат бактериите.

kazans 0

На човека, от когото е взета кръвта, се пуска комедия и настроението му започва да се подобрява. И тогава забавлението започва. Макрофагът внезапно се събужда и веднага започва да изпълнява преките си служебни задължения. Той се навива около бактерията и започва да я поглъща с апетит. Може би е време за обяд.

Но … Всъщност всичко е много по-интересно.

Връзката “съзнание - тяло” се обсъжда дълго време и има много доказателства за нея. Но интересното в това проучване е, че клетките на имунната защита са много отзивчиви на нашето настроение. И това не е всичко.

Нека отбележим важно нещо:
„Капката кръв беше отделена от собственика си. По това време той седеше в друга стая и настроението му по някакъв неразбираем начин се отразяваше на капката кръв, която беше в първата стая. “

Това означава, че съществуват информационни канали, чрез които вълните на съзнанието могат да въздействат на обект, който е далеч от самия източник на съзнание...

А има и още!

Започва прожекция на фрагменти от филм на ужасите. В същото време в капката кръв започват да се случват странни неща. Ето … бактериите вече са се активирали! Те изведнъж се съживяват и някак си стават повече. И започват да се държат като у дома си. Дори започват да атакуват макрофагите, които се отдръпват и се разпръскват в различни посоки.
Кой направи това?

Принципът е ясен: състоянието на съзнанието е най-важният фактор за поддържане на нашата вътрешна екология. Освен това, вълните на съзнанието, както отбелязахме по-горе, започват да се разпространяват в околната среда и засягат дори отдалечените клетки на кръвта ни.

family love universe cosmic oneness future happiness mother father

И не само на собствената ни кръв.
Това означава, че настроението ни влияе и върху състоянието на макрофагите на близките ни хора, където и да се намират те – наблизо или на друг континент.

Сега разбираме реакцията на часовникаря, защото явно дори лекото вълнение на една майка може да причини нередности във физиологията на нейния син. А какво да кажем за силните вълнения?

mam 0001

Заключението е просто.
Старата формула „Това е моят живот и ще правя с него каквото си искам" е безнадеждно остаряла.
"Състоянието на нашето съзнание е отговорно за състоянието на имунитета на нашите деца, роднини и близки приятели“. Така трябва да се разбира живота сега.
Следователно е необходимо да се намери начин да се създаде веселост, радост, щастие и е желателно да се създаде в най-голямо количество.

Експериментът обяснява и феноменът на Норман Казънс, който се излекувал с помощта на смеха от нелечима и фатална болест. Размислите довели Казънс до следния факт: ако негативните емоции, потискащи ендокринната система, са "провокатори“ на болести, тогава положителните емоции, активиращи нейната дейност, могат да се превърнат в "стимулатори“ на възстановяването. Освен това всеки човек има много просто и достъпно средство за изцеление – смехът. Старата поговорка „Смехът е най-доброто лекарство“ има физиологично проявление.

normancousins1

Норман Казънс е американски изследовател на биохимията на емоциите. Журналист, писател и борец за мир, роден на 24 юни 1915 г. Когато е на 49 г., лекарите му поставят тежката диагноза колагеноза и дават недвусмислената прогноза, че му остава кратък живот и пълна неподвижност. Че е обречен и единственото, което може да се направи, е да се облекчава болката му. Казънс обаче решава да се бори, проучва различни подходи и се изправя в битка с болестта си. Създава собствена система и с помощта на високи количества витамин С, позитивно отношение, вяра в успеха и преди всичко смях постига немислимото – успява да се излекува напълно. Няколко години по-късно споделя историята си в своята книга Anatomy of an illness (издадена през 1979 г.), която на български излиза като „Човекът, който разсмя смъртта".

korica cousins all

Изданието се превръща в бестселър, историята е представена и в телевизионен филм.
Казънс умира от остра сърдечна недостатъчност на 30 ноември 1990 г. в Лос Анджелис, оцелявайки от сърдечните си проблеми дълги години повече, отколкото са очаквали лекарите: 10 години след първия му инфаркт, 26 години след като му е поставена споменатата диагноза и 36 г. след като за първи път е диагностициран сърдечният му проблем.

У нас „Човекът, който разсмя смъртта“ се издава от Списание 8, съвместно с психолога Моника Балаян. Тя единствена у нас води курсове по метода създаден от Норман Казънс, който става известен като бащата на съвременната смехотерапия.

Вижте повече за книгата и невероятната история на нейния автор.

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта началото

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта - ІІ част

Норман Казънс – човекът разсмял смъртта ІІІ част

 

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

Телефони: 

0898 23 83 38