facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Медицината обясни: Страхът убива! Смехът дарява живот!


Британските учени откриха неочаквана закономерност:

хората, които често мислят за смъртта и се страхуват от нея, си вредят много повече от безгрижните хора. Сърдечният пристъп за тях много по-често води до летален изход.

Спокойствието в момента, когато те е "стегнало сърцето", увеличават шансовете на човек да живее, уверяват учените. Паниката е най-лошият от възможните избори в този миг. Интересно е, че даже преживелите сърдечен пристъп, но изпитали при това огромен стрес, впоследствие много трудно се възстановяват от инфаркта и по-често получават моментално втори – вече фатален.

Учените стигат до следния извод: страхът от смъртта не е просто емоция, а фактор, който влияе на състоянието на здравето. При това, колкото по-спокойно хората възприемат своята смъртност (а всички рано или късно ще умрем), толкова по-добре за тях!

В същото време американските кардиолози от "Обществото на сърдечно-съдовите хирурзи на САЩ" изнесоха резултатите от своите изследвания, в които главната роля по защитата на сърцето играе... СМЕХЪТ! Основният извод на проучването е, че искреният смях сваля стреса и мускулното напрежение, повишава имунитета и лекува хипертония.

Всеки "взрив" от смях сваля излишното напрежение от сърдечно-съдовата система за следващите 45 минути, подобрява кръвообращението и еластичността на кръвоносните съдове. Стресът се счита за една от основните причини за сърдечно-съдовите заболявания.

Лекарите отбелязват, че смехът понижава нивото на хормоните на стреса – кортизол и епиноприл, усилва фона на хормоните, които отговарят за имунитета. Хубавата шега повишава нивото на ендорфини, които по естествен път се изработват в невроните на главния мозък и притежават способността да блокират болката и да подобряват емоционалното състояние.

Кардиолозите, съобщава РИА "Новости", отбелязват, че предписваната от тях смехотерапия действа добре в комбинация със здравословен начин на живот – движение (гимнастика), контрол на теглото и управление на вредните навици.

По материали от руския печат.

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38