facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Медитацията лекува на генетично ниво.


Дълбокият релакс може да се окаже панацея за хроничните и възпалителните заболявания

Осемчасова медитация е напълно достатъчна, за да започне процесът на изцеление на организма, твърди изследване, публикувано в специализираното издание „Психонеуроендокринолоджи".

Учени от универстета в Уискънсин, Центъра по неврологични изследваня в Лион и Института по биомедицински изследвания в Барселона установяват, че само няколко часа в медитация могат да предизвикат изменения в тялото на генетично и молекулярно ниво.

 

relaks gen004

Проучването е проведено с 19 души, които от години практикуват медитация. Те се концентрирали върху дишането си, без изобщо да обръщат внимание на негативните мисли и емоции.

Паралелно с това учените изследвали и 21 доброволци, които нямали никакъв опит в медитацията. В същата обстановка, в която другата група медитирала, те се занимавали с различни успокояващи ги дейности.

Учените стриктно следели какво се случва с гените, с ритмите, с мононуклеарните клетки и други параметри – преди и след медитацията и успокояващите дейности. След което експертите започнали да правят тестове каква е устойчивостта при стресови ситуации на двете групи.

Първоначално нивата били приблизително едни и същи, но след осем часа дълбока медитацията ситуацията се променила. Учените установили, че при медитиращите се активирали няколко гена, наречени HDAC, регулиращи дейността на останалите. Отчели и промяна в работата на гените RIPK2 и COX2, отговарящи за противовъзпалителните процеси.

Благодарение на тях медитиращите много по-бързо се възстановявали на физическо ниво, защото при стрес отделяли хормона кортизол, твърдят изследователите.

Любопитното е, че при останалите гени учените не отчели никакви промени. Което според тях означава, че медитацията влияе само на определено ниво, което отговаря за изцелението на организма.

Екипът, провел изследването стигнал още по-далеч. Специалистите констатирали, че медитацията променя само гените, атакувани от обезболяващите и противовъзпалителни лекарства. Затова учените са категорични, че трябва да започнат нов експеримент. С него те искат да установят дали медитацията може да се окаже от години търсената панацея за лечение на хронични и възпалителни заболявания.

balet

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38