facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Синай – Земята на нашето чудо


За това пътуване до планината на Мойсей говорим от известно време.

Сега, когато то вече придоби съвсем конкретни очертания, се зарових да науча малко повече за мястото на чудото, както го наричат някои завърнали се. И... най-напред установих една популярна грешка. Оказа се, че името „СинаЯ" се свързва само с планината в Румъния, а земите в Египет се казват „СинаЙ". Вече въоръжена с правилното географско понятие се насочих най-напред към по-общите популярни данни за тази област.

Синайският полуостров

map5

Синай е полуостров между Червено море (на юг, изток и запад) и Средиземно море (на север). На изток от него отвъд залива Акаба се намира Саудитска Арабия, а на запад през Суецкия залив е разположена континенталната част на Египет. Някога е съществувала сухоземна връзка между Азия и Африка чрез Суецкия провлак. С прокопаването на Суецкия канал между град Порт Саид на Средиземно море и град Суец на Червено море през 1896 година двата континента окончателно се разделят и Синай става „азиатската част на Египет".

Ще отворя малка скоба за това историческо прокопаване на Суецкия канал, защото то изменя в значителна степен търговските взаимоотношения между Европа и Азия в средата на 19ти век.

Наполеон Бонапарт пръв предлага гениалната идея да се изгради плавателен канал за свързване на Средиземно с Червено море. През 18 век обаче френските специалисти не намират начин да я реализират по познатия метод чрез шлюзове, тъй като нивото на Червено море е с 9,908 м. по-високо от това на Средиземно. В първата половина на 19 век се провеждат нови изследвания, които довеждат до извода, че нивата на двете морета са без значение за построяването на канала.

През 1856 година Фердинанд дьо Лесепс получава разрешение от Мохамед Саид паша (управника на Египет и син на Мохамед Али паша) да построи канал, за чието прокопаване се използват бедните прослойки на Египет. След около 11 години изнурителна работа на 17 ноември 1869 година Суецкият канал е открит официално. През 1956 година каналът е национализиран от Гамал Абдел Насър, с което настъпва известната Суецка криза. За сравнение - само 4 години отнема построяването на моста "Мубарак", свързващ градовете Порт Саид и Измаил и открит на 9 октомври 2001 година.

В обобщение, Суецкият канал служи за избягване на заобикалянето през нос Добра надежда в Южна Африка по пътя от Европа до Азия.

И така, Синайският полуостров... Стратегическата му позиция го прави обект на много военни действия. През периода 1956 - 1957 г. е окупиран от Израел, през следващите 10 години е протекторат на ООН, след което следва повторно окупиране от Израел за още 15 години до 1982 г. Оттогава до днешни дни принадлежи на територията на Република Египет.

Ако от сферата на политиката се върнем на географското знание – освен традиционната икономическата подялба на Египет на Долен Египет, Среден Египет, Горен Египет, зона на Суецкия канал и Синайски полуостров страната се районира и на Долината на река Нил, Суецко-Синайски район, Либийска пустиня и Арабска пустиня.

За нас от интерес е вторият район, който включва крайбрежието на Суецкия залив, зоната на Суецкия канал и Синайския полуостров и има транспортно-географско и природно ресурсно значение. Главните градове Суец, Порт Саид и Исмаилия се допълват взаимно икономически с градовете в Делтата на Нил. По крайбрежието и акваторията на Суецкия залив се експлоатират главните нефто-газови находища на страната. Самият Синайски полуостров има по-скоро военно-стратегическо значение, тъй като поради неговата пустинност стопанска дейност е възможна само в няколко оазиса.

Синайската планина

В южната част на Синайския полуостров се намира най-високата планина в страната - Катрин (2 637 м), а на четири часа път от брега на Червено море - втората по големина - Синай. Това е обикновена планина, свързана с едно от най-необикновените предания в човешката история. Планината Синай, наричана на арабски "Гебел Муса" или Планината на Мойсей, е почитана от евреи, християни и мюсюлмани по цял свят.

В Библията се казва, че тук Господ предава на Мойсей Десетте Божи заповеди. Независимо от малкото археологически находки в доказателство на това твърдение и до днес тя е известна дестинация за милиони посетители. Първа целенасочено на поклонение идва Византийската императрица Елена в търсене на "горящия храст" в подножието на планината. По нейна воля на мястото му е построен малък параклис, който по-късно се превръща във величествения манастир Света Екатерина.

Единственият начин да се стигне до планината е сухоземният транспорт. Много поклонници и туристи пристигат тук към 1:00 часа сутринта, за да изкачат склона (и в добавка 3 750 каменни стъпала) и да посрещнат изгрева на върха й.

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38