facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Синай - пътеките нагоре към върха


За юдейско-християнската традиция има няколко свещени планини в Близкия изток:


- връх Арарат в Турция, където заседнал Ноевият ковчег след потопа;
- планината Сион в Израел, където се намират град Йерусалим и храмът на Соломон; 
- планината Тавор в Израел, където станало Преображението на Исус Христос и 
- връх Синай на полуостров Синай, където Мойсей получил Десетте Божии заповеди.

Връх Синай е вторият по височина на полуострова и може да бъде изкачен по два различни маршрута. Подходите и към двете пътеки не са добре обозначени, така че бъдете внимателни, особено при нощно изкачване.

Стъпалата на разкаянието ("SiketSyidna") – Тази уместно наименована стръмна пътека е буквално изсечена в скалата и представлява редица от 3,000 стъпала, издълбани от монасите от манастира „Света Екатерина”. Тя е по-късият, но по-предизвикателен от двата варианта. За изкачването й не е необходимо планинарско оборудване, а само здрави бедра. Гледката по нея назад надолу към равнина е изумителна дори и посред нощ. Ако се случи небето да е ясно, звездите над главите ви също представляват гледка, която ще ви остави без дъх със своята красота, тъй като в околността няма селища на голямо разстояние. Пътеката може да бъде изкачена за от около 45 минути до 3 часа в зависимост от темпото, с което вървите. Този път не се препоръчва да бъде използван през нощта поради завишения риск от нараняване по камъните от необучени групи или такива без добри водачи.
Камилската пътека ("SiketElBashait") – По-плавна, виеща се, широка пътека, която пропълзява нагоре до върха и може да бъде изкачена за около 2.5 часа. Както можете да се досетите от името й, съществува възможност да минете по нея на гърба на камила. „Стърготините”, покриващи по-голяма част от нея, всъщност са изсъхнали остатъчни продукти от минаването на много камили по същия път преди вас. Внимавайте, тъй като камилата може да ви ухапе, ако не й се харесате, така че бъдете мили с нея. Също така добре обмислете избора си на транспортно средство, защото 3-часовото люлеене нагоре из планината може да не бъде толкова леко, колкото сте си представяли и реално пешият път именно по тази причина е предпочитаният от повечето изкачващи се. През нощта се върви именно по тази пътека. Гледката на виещата се пред вас и зад вас редица от светлинки в ръцете на поклонниците и туристите кара сърцето да затупти в общия ритъм на изкачването.

Независимо кой път ще изберете, накрая и на двете пътеки ще се озовете на природен амфитеатър, известен като „Седемте Старейшини на Израел”, тъй като се смята, че това е мястото, където мъдреците чакали, докато Мойсей говорел с Бога. Тук се намира малка чайна за междинна почивка. По самия път по Камилската пътека също има спирки, от където можете да си купите вода, храна и други подобни. От площадката нагоре остават 750 стъпала (30 минути) до върха. Бъдете бдителни къде и как стъпвате дори на самата площадката, тъй като повърхността е неравна.

На самия връх се намира малък параклис, посветен на Светата Троица, изграден през 1934 година върху руините на стара църква от XVI-ти век. Планирали своето изкачване правилно, тук ще посрещнете изгрева над каменистия безкраен простор на планината Синай. На тези географски ширини изгревът настъпва бързо и за няколко минути зората ще промени хоризонта, бледнеещото розово ще премине в златно и слънцето ще озари грандиозната планинска пустиня. Скалистите планини ще се прострат пред очите ви във всички посоки, докъдето поглед стига. Гледката към околността - планинската верига и долините, е изумителна.

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38