facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян
  • Home
  • Статии
  • Себеразвитие
  • Как да оцелеем до 100 години? Помощта към другите може да укрепи здравето ни повече от упражненията! - част 2

Как да оцелеем до 100 години? Помощта към другите може да укрепи здравето ни повече от упражненията! - част 2


Автор: Марта Зараска
BBC Future

Има безброй други примери за положителните ефекти върху здравето както на добротата, така и на паричните дарения. Например бабите и дядовците, които редовно се грижат за своите внуци, имат риск от смъртност до 37% по-ниска от тези, които не участват в грижите за деца.

love 1731755 1280

Според едно аналитично проучване това е повече, отколкото може да се постигне при редовни физически упражнения. Предполага се, че бабите и дядовците не заместват напълно родителите, а и знаем, че грижата за внуците често изисква големи физически натоварвания.

От друга страна, харченето на пари за други, а не за ваше удоволствие, може да доведе до по-добър слух, подобрен сън и по-ниско кръвно налягане, като ефектът ще бъде съпоставим с този от приема на нови лекарства за хипертония. Даването на пари за благотворителност може да бъде добър начин за развитие на мускулната сила. В един експеримент, който изпробва силата на ръцете, участниците, които направиха дарение за УНИЦЕФ (Детски фонд на ООН), можеха да изтръгнат ръцете си от симулатора 20 секунди по-бързо от тези, които не се разделиха с парите.

euro 3317432 640

Д-р Тристен Инагаки, невролог от университета в Сан Диего (САЩ), не вижда нищо изненадващо във факта, че добротата и алтруизмът влияят на физическото здраве. „Хората като вид са изключително общителни, имаме по добро здраве, когато сме взаимосвързани и даренията са част от връзката“, казва тя.
Инагаки изучава нашата благотворителна система - мрежа от области на мозъка, свързани както с поведението, така и със здравето.

brain 2029391 640Невровизуалните изследвания на Инагаки и нейните колеги показват, че тези области на мозъка функционират дори когато предоставяме подкрепа на близки хора. 

Освен че насърчава грижите за децата, еволюцията го свързва и с по-ниския стрес. Когато действаме доброжелателно или дори просто разсъждаваме върху предишната си доброта, активността на центъра на страха в мозъка, бадемовото тяло намалява. Това може да се свърже и с отглеждането на деца. Може и да изглежда нелогично, че грижата за деца намалява стреса: всеки новосъздаден родител вероятно ще ви каже, че грижата за бебе в никакъв случай не е ваканция на море. Но проучванията показват, че когато животните чуят струпването на вида си, активността на бадемовото им тяло намалява и същото се случва с хората, когато им се покаже снимка на детето им.

boy 1300136 640Инагаки обяснява, че системата за грижа за бебета - тялото на сливиците и зоната на възнаграждение - е свързана с нашата симпатична нервна система, която участва в регулирането на кръвното налягане и реакцията на възпалителните процеси. Ето защо грижата за близки може да подобри здравето на сърцето и кръвоносните съдове и да ви помогне да живеете по-дълго.

 

Учените успяха да установят, че при юноши, които доброволно отделят време за благотворителност, имат по-ниските нива на двата маркера на възпалителните процеси - интерлевкин 6 и С-реактивен протеин.

Възможно е също така да се проследи връзката на двата маркера с тежки резултати при заразени с Covid-19. Това предполага, че по време на пандемия, подпомагането на други нуждаещи се може да бъде особено ефективно.
Вярно е, че все още не са проведени проучвания за връзката на благотворителните дейности със защита от Covid-19. И трябва да се помни, че контактите с други хора потенциално увеличават риска от заболяване и разпространението на вируса.

dna 30518 640Но какво ще стане, ако по природа не сте склонни към филантропия?
Емпатията, качество, тясно свързано с доброволчеството и щедростта, се наследява - около една трета от дълбочината на способността за съпричастност зависи от нашите гени.

Сара Конрат, изследовател по психология и филантропия от университета в Индиана, обаче не вярва, че ниското ниво на съпричастност ни съпровожда още от раждането. „Ние също сме родени с различен спортен потенциал, за някои от нас е по-лесно да увеличат мускулите от други, но всеки има мускули и ако правите упражнения, можете да ги увеличите“, казва тя. „Изследванията показват, че независимо от нивото на влизане, всички можем да повишим нивото на съпричастност." 

woman 5660820 640

 

Някои от тези упражнения отнемат не повече от няколко секунди. Например, можете да опитате да погледнете света от гледна точка на друг човек поне за няколко момента, но всеки ден. Или можете да практикувате медитацията на осъзнаването.

 

 Грижата за домашни любимци и четенето на емоционално заредени книги - перфектното забавление по време на блокирането - също спомагат за увеличаване на съпричастността.

През първите шест месеца на 2020 г. британците дариха 800 милиона британски лири (1,05 милиарда долара) за благотворителност повече, отколкото през същия период на 2019 г.

Подобна ситуация се наблюдава и в други страни. Според едно проучване почти половината от американците са посетили своите възрастни или болни съседи през последните няколко дни преди проучването.

В САЩ и Австралия много хора слагат меки играчки на прозореца, за да дадат възможност на децата да се разсеят малко по време на пандемията
В Германия по време на пандемията през февруари 2020 г. 41% са казали, че хората не се интересуват от другите, но до началото на лятото тази цифра е спаднала до 19%.
Французойката Мюриел Марсенак, собственик на цветарски магазин подари 400 букета на медицинския персонал от болницата в Перпинян.

Проучванията показват, че подобна доброта не само затопля сърцата ни, но и им помага да поддържат здравето си по-дълго. „Понякога само фокусирането върху другите е наистина добро за вашето здраве“, казва д-р Инагаки.

love 1520472 640

________________________________________________________________________________________________

Марта Зараска е автор на Growing Young: How Friendship, Optimism and Kindness Can Help You Live to 100 („Младежка възраст: Как приятелството, оптимизмът и добротата могат да ви помогнат да живеете до 100 години. ")

Можете да прочетете оригинала на тази статия на английски на уебсайта на BBC Future.

 

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38