facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Как да оцелеем до 100 години? Помощта към другите може да укрепи здравето ни повече от упражненията!


Автор: Марта Зараска
BBC Future

serdceДобротата може да ви даде много повече от ежедневните упражнения. Оказва се, че благотворителните дейности, независимо дали помагат на други или малките дарения, могат не само да стоплят душата, но и да подобрят физическото здраве. 

Вестниците започнаха да пишат за Бети Лоу, когато беше на 96 години. Въпреки възрастта си по всякакви стандарти, тя все още работи като доброволец в болнично кафене в Солфорд, предградие на Манчестър: сервира кафе, мие чинии и разговаря с пациенти. 

 

  116300750 kind3Лоу навърши 100 години. „Тя все още работи“, пишат вестниците. Тя навърши 102, после 104 - вестницит
продължиха да се изненадват.

Дори на 106 години Лоу работеше в кафене веднъж седмично, въпреки лошото си зрение.
Повечето хора като достигнат пенсионна възраст се успокояват и предпочитат да останат вкъщи.

Лоу, обаче, твърди пред репортерите, че продължава да работи, защото е сигурна, че подобна работа й помага да остане здрава. И явно беше права.

Науката показва, че алтруистичното поведение - от работа като доброволец и парични дарения до случайни ежедневни добри дела - допринася за просперитет и дълголетие.

Проучванията показват например, че работата като доброволец намалява риска от ранна смърт с 24%. Това се равнява на ежедневната употреба на шест или повече порции плодове и зеленчуци.
Освен това тези хора са по-малко изложени на риск от получаване на повишена кръвна захар или възпалителни процеси, водещи до сърдечни заболявания. Те също прекарват 38% по-малко време в болници, отколкото хора, които не участват в благотворителни дейности.
Според едно проучване, базирано на световното проучване на Gallup World Poll в световен мащаб, изглежда, че този стимулиращ здравето ефект от доброволческата работа се наблюдава по целия свят, от Испания и Египет до Уганда и Ямайка. 7720606Разбира се, хората, които първоначално имат по-добро здраве, са по-склонни към занимания с благотворителна дейност. Например, ако имате артрит, може би няма да искате да получите работа в трапезарията.
„Има проучвания, които потвърждават тази теза, но тъй като учените знаят това много добре, в резултатите от нашите проучвания статистически го вземаме предвид“, казва Сара Конрат, изследовател по психология и филантропия от университета в Индиана. Дори и с тази корекция участието в благотворителността силно влияе на нашето благополучие.

Няколко рандомизирани лабораторни експерименти хвърлят светлина върху биологичните механизми, които подобряват здравето ни когато помагаме на другите.
В Канада гимназисти бяха разделени на две групи: някои бяха изпратени за два месеца, за да помогнат на по-малките ученици, други бяха оставени да изчакат своя ред да участват в такава помощ.
Четири месеца по-късно, разликите между двете групи тийнейджъри бяха ясно видими и то от ... кръвта им.
Учениците, които активно преподаваха на малки деца, имаха по-нисък холестерол, както и 6 вида по-ниски възпалителни маркери в кръвта, което не само предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, но и помага за борба с вирусните инфекции.

Интересното е, че в кръвта се записват не само резултатите от официалното участие в благотворителни дейности, но и случайни прояви на доброта.
Участниците в калифорнийско проучване, на които беше възложено да правят прости добри дела, като например закупуване на кафе за непознати, показаха по-ниска активност на левкоцитни гени, свързани с възпалителни процеси. И това е добре, тъй като хроничното възпаление е свързано със състояния като ревматоиден артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет.
Ако поставите хора в ЯМР скенер и ги помолите да действат алтруистично, можете да видите промени в начина, по който мозъкът им реагира на болка.

В скорошен експеримент доброволците трябваше да вземат различни решения, включително дали да дарят пари, докато ръцете им бяха подложени на лек токов удар. Резултатите бяха очевидни - мозъкът на онези, които направиха дарението, реагира по-слабо на болка. И колкото повече участниците смятаха действията си за полезни, толкова по-устойчиви ставаха на болка.
По същия начин доброволното кръводаряване изглежда по-малко болезнено от кръводаряването за анализ, въпреки че в първия случай иглата може да бъде два пъти по-дебела.

Как науката доказва благотворното влияние върху здравето на спонтанните проявления на доброта вижте в продължението!

ааааааа 1___________________________________________________________________________________________

Марта Зараска е автор на Growing Young: How Friendship, Optimism and Kindness Can Help You Live to 100 („Младежка възраст:Как приятелството, оптимизмът и добротата могат да ви помогнат да живеете до 100 години. ")

Можете да прочетете оригинала на тази статия на английски на уебсайта на BBC Future.

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

 

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

Телефони: 

0898 23 83 38