facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Съществува ли ЗЕМНИЯ РАЙ?


Загадъчното царство на презвитер Йоан. Средновековни легенди разказват

за могъща християнска държава в Азия, пълна с блага и християнска хармония.

novo gotovo

Начело стоял не по - малко митичният християнски патриар и цар презвитер Йоан. Той е смятан за наследник на един от тримата влъхви, които първи са се поклонили на Христос.

gotovo

Легендата за презвитер Йоан като щедър владетел и добродетелен човек, едновременно цар и патриарх се разпространява в средата на 12 век сред китайци, турци, монголци, перси, араби, индийци, арменци и всички европейски народи.

Легендата се е развивала и предавала от уста на уста повече от 400 години.

 Енциклопедичният речник на Брокхауз и Ефрон твърди, че в основата на слуховете лежи действителният факт на успеха на християнството сред племената на Средна Азия, описан от Абул Фарадж.

slovar

 

 Описана е и историята на царството пълно с богатства и блага, както и на царя - свещеник като защитник на християните, независимо в коя част на света се намират.

 

 

 Хрониката свидетелства за събития, които са се развили до 1156 година. През 1145 г. Ото от Фрайзинг пише в своя Chronicon, че се е срещал в присъствието на папа Евгений II, с Хуго - епископ на гр. Гевал / сега Джабала / в Ливан. Епископ Хуго е разказал на папата за владетел и свещеник на име Джон /Йоан/, който живеел в далечна земя на Изток и е потомък на тримата влъхви - мъдреците, които първи се покланят на бебето Исус във Витлеем.

ioan

 Следващите сведения са от 1165 г. и са свързани с Писмото на презвитер Йоан, чиито копия се разпространяват мълниеносно в цяла Европа. В текста се твърди, че то е изпратено до византийския император Мануил I Комнин от презвитер Йоан.

Съдържащите се в него описания на богатства и чудеса завладяват въображението на европейците и то циркулира с разкрасени версии векове наред. 

 В писмото презвитер Йоан съобщава, че неговото царство се простира от развалините на Вавилон до Индия и дори извън нейните граници.

В тази страна, която почитат и уважават царете на 72 страни, има слонове, кентаври, великани и легендарната птица ФЕНИКС :)

fontan

 

 

 

 

 А, в центъра на неговото владение се намира фонтан на Вечната Младост. Който пие три пъти от него никога няма да стане по - стар от 30 години!

 

 

 

volshebnoe zerkalo

 

 Презвитер Йоан управлява своето царство с помощта на вълшебно огледало, в което се вижда всичко каквото се случва, дори и в най - отдалечените кътчета на владението му.

 

Писмото на презвитер Йоан е силно разпространено в Европа, преведено е на много езици, включително и на иврит. Стотици негови копия са запазени и до днес.

ioan1

Възможно е легендата за презвитер Йоан, да води началото си от средновековните сказания за Граала и Парсифал. Детайлите подсещат, че между главата на братството на Светия Граал, който се възприема като владел на света и главата на мистериозна християнска държава на изток, има прилика.

daaa

titurel

 

Волфрам фон Ешенбах е разказал най - подробно за презвитер Йоан в своята "Titurel". В глава 40 на поемата е описано цялото царство на Йоан.

Той несъмнено използва легендарното писмо на презвитер Йоан до византийския император, като на места текстът е възпроизведен буквално.

Презвитер Йоан се свързва не само с Парсифал или евангелските мъдреци, а е смятан и за потомък на Свети Тома - един от апостолите на Исус Христос.

foma

Свети Тома пръв е пренесъл християнството в Азия.

В Средновековието голяма популярност добива описанието на "Пътешествието на Джон Мандевил (1356 г.), където е изобразено могъщото царство на свещеника Йоан далече на Изток, близо до Рая.

А, Йохан Г. във фантастичната си "Interariuse" (около 1489 г.)  пише, че властта на владетеля - свещеник Йоан се разпростира "до самия край на земята", като в неговото царство се включва и ЗЕМНИЯ РАЙ, който се намира на върха на огромната планина Едем.

picture edem

Вечер, когато слънцето залязвало зад планината, раят се виждал зад красива прозрачна стена.

В тази страна се намирал и чудния остров  на блажените, наречен "Radix Paradise" (Райски корен), където три дни прелитали като три часа. Това било страната на световната хармония.

В един от вариантите на легендата, гръцкият крал Мануил изпраща пратеници с дарове при Йоан, за да разузнаят подробности за неговото могъщество и богатство.

Йоан приел радушно посланиците и казал, че гръцкият крал, ако пожелае, може да дойде при него и да стане млад служител. Като такъв той щял да бъде по - богат и могъщ отколкото е, уверил Йоан.

edem bogatstvo

Щом гръцкият владетел искал да има описание на магичното царство, то нека да продаде своето, за да купи хартия и мастило и да опита да го опише, посъветвал Йоан.
Но, да знае, че за да изобрази всичките чудеса и мъдрости, няма да му стигне нито хартията, нито целия му живот.

 ray

Според легендите, презвитер Йоан защитавал и подкрепял християните навсякъде; бил "цар на всички царе", негови били пространството и целия свят и където "небето се слива със земята", там била границата на неговото царство.

Той живеел на остров заедно с мъдри, благородни и високо морални хора, които били скромни, смирени, милосърдни и всичко разбиращи.

ruka boga

 

 Над тази страна, пълна с материални и духовни богатства,
                                     «Бог държал ръката си».

 

 

zerkalo

 

Сред най - големите чудеса в страната на Йоан било магично "ОГЛЕДАЛО НА ИСТИНАТА". Който погледнел в него виждал всичките добри и лоши дела. То показвало не само собствените грехове, но и всичко, което вършиш в дома си, както и приятелските и враждебни постъпки на другите. 

 

 

kamen graalya

 В двореца се съхранявал чудотворният КАМЪК КАРМАКАУЛ. "Господарят на всички скъпоценни камъни, през нощта искрял като огън", а през деня светел като чисто злато. (КАМЪКЪТ ГРААЛ)

 В замъкът, построен от скъпоценни камъни и озарен с мъдростта на Соломон, който бил приятел на Йоан, блестял КАМЪКЪТ ГРААЛ, чието сияние се виждало далеч зад острова.

 

derevo

 

Там имало и «негниещо» ДЪРВО НА ЖИВОТА. Който се помазвал с неговата смирна не остарявал и очите никога не го боляли. 

 

Освен различните източници, които вече са споменати в европейските библиотеки, съществуват и много други пряко или косвено свързани с личността на легендарния презвитер Йоан.

Всички те, както и стотици ръкописи и писма на цар Йоан и папа Александър III, съхранени в архивите до наши дни, представляват само малка част от литературата по тази тема, съществувала в Средновековието.

Никой не знае къде е царството на Йоан, но го търсят и до днес в Индия, Шри Ланка, Китай, Монголия, Африка и къде ли не по цялата земя, защото е неоспорим факт, че митичната страна въплъщава в реалност мечтата на човечеството за земния рай.

по материали на руския печат

 P.S

Може би ще имаме късмета по време на Майсторския клас в Шри Ланка, някой от нас, а може и цялата група да попаднем в царството на великия Йоан!

Във всеки случай, сигурно ще се приближим към ЗЕМНИЯ РАЙ с неговите чудотворни реликви.

Добре дошли на Майсторки клас

за да станем жители на ЗЕМНИЯ РАЙ! ТУК

Гифка с Gifius.ru 4

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38