facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Джон Дий - съветник на кралица Елизабет І


Джон Дий (13 юли 1527-1608 или 1609) е английски математик, астроном, астролог, окултен философ и

съветник на кралица Елизабет І.

JohnDeeAshmolean

Той посвещава голяма част от живота си на изучаването на алхимията, гаданията и херметичната философия. Бил е също така застъпник на английската имперска експанзия в "Британска империя" - термин, употребен за първи път от него и вписан в монетите.

Дий прегърнал едновременно световете на съвременната наука и магията точно когато те започват да стават различими.

Един от най-учените хора на своята епоха, той е поканен да изнася лекции за геометрията на Евклид в Парижкия университет, докато все още е в ранните си двадесет години.

Джон Дий бил пламенен поддръжник на математиката и уважаван астроном, както и водещ експерт в навигацията, обучил мнозина от онези, които щели да се отправят на английските откривателски мореплавания.

Едновременно с тези усилия Дий се потапя в световете на магията, астрологията и херметичната философия. Той отделя много време и усилия през последните тридесет години от живота си, за да се опита да общува с ангели, за да научи универсалния език на сътворението и да донесе пред-апокалиптично единство на човечеството.

Въпреки това, Робърт Хук предполага в главата на книгата на д-р Деи "Духовната книга", че Джон Дий е използвал криптография, за да прикрие своето общуване с Елизабет І. Студент на ренесансовия неоплатонизъм на Марсилио Фичино, Дий не разграничава неговото математическо изследване до разследването на херметичната магия, призоваване на ангели и гадаене. Вместо това той разглежда всички свои дейности, които представляват различни аспекти на едно и също търсене: търсенето на трансцендентното разбиране на божествените форми, които стоят под основата на видимия свят, който Дий нарича "чисти истини".

През живота си Дий натрупва една от най-големите библиотеки в Англия. Неговият висок статут на учен му позволява да играе роля в Елизабетинската политика. Той служи като съветник и преподавател на Елизабет I и поддържа връзки с министрите си Франсис Уолсингам и Уилям Сесил. Дий също така обучава и се радва на покровителствени взаимоотношения със сър Филип Сидни, чичо му Робърт Дъдли - 1 граф на Лестър и Едуард Дайър. Той също така се радва на патронажа на сър Кристофър Хатън.

по материали на Wikipedia

 За Майсторски клас в Гластънбъри (връзка)

Свързани материали:

Майсторски клас 2018 - Феникс или пътя към Безсмъртието

Гластънбъри Авалон

Гластънбъри между Града на Чашата, Острова на безсмъртието и Рая

Авалон

Градина на Безсмъртие

Тор - Феникс и Архангел Михаил

ФЕНИКС

Архангел Михаил

Абатството в Гластънбъри

Йосиф Ариматейски – Пазителят на Граала

Стоунхендж

 

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ! smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38