facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Гластънбъри между Града на Чашата, Острова на безсмъртието и Рая


Легендата, че Гластънбъри е Градът на Чашата и едновременно с това е Островът на безсмъртието – Авалон, е подплатена с богати

исторически корени.

Трима древни автори се добират до един и същи данни и те в голямата си част съвпадат.

istoriki

Това са Уилям от Малмсбъри с произведението си „De antiquitate Glastniensis ecclesie“ от 1135 г.

Адам от Дамерхем, който между 1171 до 1291 г. описва историята на абатството в Гластънбъри.

Джон от Гластънбъри, който през 14 в. старателно отразява всичко, което се е случило там.

Историята с пренасянето на ранения крал Артур на Авалон може да се проследи и в писаните в продължение на десет века „Аналите на Кеймбриае“. Според тях през 539 г. Артур и Мордерд падат в битката при Кемлан. Древният историк Малмсбъри отбелязва, че Артур е отнесен през 542 г. до Авалон, за да му излекуват раните.

Според келтите именно Гластънбъри е кралството на Гуен и Ануфън, където с дъха на девет девици Артур е бил излекуван.

korol Artur Avalon 

Друг хроникьор - Джефри от Монмаут в своята „Historia regum Britannae“ около 1138 г. описва, че Артур е пренесен до Авалон, за да бъде излекуван от своите рани. В произведението „Вита Мерлини“ от 1150 г., посветено на живота на мага Мерлин, Авалон е наречен Insula pomorum или Островът на ябълките.

korol Artur Avalon yabloki

Джералд от Уелс през 1194 г. в своя труд „De instructione principum“ повтаря в общи линии същата история, доказвайки, че всъщност Авалон е Гластънбъри и той е наричан Insula pomifera. Всъщност той е първият, който разяснява, че в британския език градът е наречен Insigutrin, което означава - Островът на Чашата. По този начин историкът Джералд от Уелс става и първият автор, идентифицирал Авалон с Гластънбъри, посочвайки, че името Авалон идва от Авалок, който е бивш управител на областта. Като същевременно доказва, че това е и Insigutrin - Острова на Чашата.

Доста преди Джералд, Уилям от Малмсбъри през 1130 г. в своя „Gesta regum Anglorum“ цитира древен текст от 601 г., който е само наполовина дешифриран. Според него кралят на Дюмония дарява пет кожи на старата църква, ситуирана на земя, наречена Ynyswitrin и Карадог от Ланкарфан.
Затова Уилям отбелязва, че Гластънбъри първоначално се е наричал Ynis gutrin, което означава Острова на чашата.

остров чаши

Така обаче възникват две твърдения. Едното е, че това е мястото на Граала, а другото, че е Островът на ябълките. На пръв поглед между тях няма нищо общо, но всъщност не е така. Те са обединени от разбиранията на келтите за невидимия свят, а според тях именно Гластънбъри е специално, магическо място, в което се постига изцеление и мир.

iscelenie

Причината да се нарича Остров на ябълките е, че това място е свързано от най-древни времена с безсмъртието, характерно за Рая и неговото Дърво на живота, със земята на вечното лято, където плодовете са безсмъртни, независимо от сезона.

Така през 11 век авторите и историците вече са единодушни, че Гластънбъри е едновременно Градът на чашата и Острова на ябълките с Дървото на живота. 

дерево

Пак по това време хроникьорът Джон от Гластънбъри доразвива тази теза, като смело обявява, че градът е Новият Йерусалим. Според него това е свято място за погребение и всички, които почиват там ще бъдат спасени. Затова много изследователи допускат, че там може да е имало църква и гробище от 5 век, за да се правят такива асоциации. Това още повече подсилва загадката, тъй като до момента гробище или погребения никъде не са открити, въпреки старателните разкопки на археолозите векове наред.

Мистерията става още по-голяма, тъй като Уилям от Малмсбъри споменава, че след като Артур е излекуван от девиците, умира на Авалон, когато е на около 100 години. Тази идея е доразвита във „Вита Мерлини“, където се уточнява, че всички, които живеят на Острова на ябълките доживяват над 100 години.

Или стават безсмъртни ...........

ПЕТЯ МИНКОВА

Свързани материали:

Майсторски клас 2018 - Феникс или пътя към Безсмъртието

Гластънбъри Авалон

Авалон

Градина на Безсмъртие

Тор - Феникс и Архангел Михаил

ФЕНИКС

Архангел Михаил

Абатството в Гластънбъри

Йосиф Ариматейски – Пазителят на Граала

Джон Дий - съветник на кралица Елизабет І

Стоунхендж

 

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38