facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Абатството в Гластънбъри


"Аз посетих Гластънбъри!

Преди шестстотин години някакъв човек пише,

че посещението в Гластънбъри ще бъде основното събитие в живота му.

Glastonbury Abbeы

Завинаги ще помни тази велика църква извън Рим, биенето на камбаните, миризмата на тамян, думите на непрекъснатата молитва, позлатената гробница, тълпата поклонници на вратата - светиите в екстаз, грешниците в сълзи; и всеки с непоколебимата си вяра в чудната история, която се появила тук, на мястото на тръстиката - хижата на остров Авалон.

Аз посетих Гластънбъри!"
Хенри Уилям Уортън -  "Англия и Уелс Разходки във Великобритания"

Древно свещено място на езичници и християни. Гластънбъри се идентифицира със Светия Граал и митичния Авалон от легендите от Артуровския цикъл, с алхимията и вълшебството, с легендарното дърво, създадено от тоягата на Йосиф от Ариматея, което в продължение на векове привлича поклонници от цялата планета.

Едва ли е случаен и фактът, че няколко поколения от кралете на Англия били короновани и погребани имено в този манастир.

Най-известната легенда, а има и такива, в чиято реалност никой не се съмнява, е свързана със Свещения Граал. Чашата, от която Исус отпива по време на Тайната вечеря. По-късно именно в нея е събрана кръвта му, след като той е разпънат на кръста. Твърди се, че Йосиф от Ариматея скрива тази реликва някъде в Гластънбъри. Затова говори и фактът, че според много източници крал Артур и рицарите на кръглата маса търсили Чашата на Граала в Гластънбъри.

граальирыцариготово

Тук може да се види и храстът (дървото), израснало от тоягата на Йосиф от Арифматея. Дървото цъфти само на Великден и Коледа. Оттогава досега на всяка Коледа от него кметът на Гластънбъри къса клонче, за да го дари на кралското семейство.

Казват, че крал Артур и негова съпруга Гуинивиър също са погребени в Абатството, дори има свидетелства, че и тялото на Йосиф от Ариматея също е било положено там.

collageиосифкуст

И докато учени и историци спорят по повод на това кои части в легендата са истина, загадъчните явления продължават да се случват в това тайнствено пространство. Част от тях е невероятната история на разкопките, според която един от изследователите използвал метода на автоматично писане. „Любопитно е, но извънземни сили извадиха ръцете му и изненадващо точно посочиха местоположението на обектите …“

В манастира са проведени и сериозни алхимични експерименти.
Абатът на манастира през X век свети Дънстан сериозно се занимавал с алхимия, съдейки по доклада на алхимика и учения Джон Дий, писан за кралица Елизабет I. Според него Дънстан успял да получи червен и бял прах, с които се правело злато.

Дунстанготово

"В крайна сметка звездите са благоприятни за всичко, създадено на земята на Авалон", обяснява той успеха на Дънстан.

Джон Дий описва и свойствата на праховете от двата цвята.

John Dee готово

Дори самият той твърди, че ги е извадил веднъж. Доказателството е, че по време на Стогодишната война английските алхимици произвели десетки тонове злато с подобен състав. В историята на Англия непрекъснато се появяват слухове за постиженията на научните магове и за съставките, които биха могли да бъдат извлечени в Гластънбъри.

В тишината на библиотеките монасите изучавали знанието, скрито в старите трактати. В уединени стаи, далеч от външни очи, те провеждали своите научни експерименти.
Строели сгради с тайнствени значения и геометрични конструкции, отразяващи силата и космогоничното познание на предишните поколения. Типичен пример е църквата "Св. Мария", построена от самия Йосиф от дърво. По - късно, тя била изградена наново с камък като внимателно били запазени всички ценности и пропорции.

церковьмария

Храмът се вписва в пресечната точка на кръгове, триъгълници и квадратчета. Проектиран като нов Йерусалим, той носи в себе си знаците на печата на Соломон, геометрията на Питагор, архитектурните закони на свещените сгради на древния Египет.

По този начин Храмът носи послание, отразяващо друидската доктрина - равновесието и баланса на полярните сили, принципа на вълшебния котел, пътуването на душата през живота и смъртта, другите реалности, прераждането.

1302727403 13

Геометричните фигури продължават и извън храма, вписани в 8-ъгълен кристал с невидими пирамиди и сфери. Между другото, ъгълът на един от триъгълниците сочи точно към гроба на крал Артур и съпругата му Гуинивиър, препогребани в центъра на абатството.

originalготово

Макар, че днес абатството в Гластънбъри, Съмърсет е в развалини и дори да предположим, че половината от историите за него са легенди, все пак то ще остане завинаги като един тайнствен, грандиозен обект, подобно на египетските пирамиди. Едно от най-величествените и мистериозни места в света.

 

Свързани материали:

Майсторски клас 2018 - Феникс или пътя към Безсмъртието

Гластънбъри Авалон

Гластънбъри между Града на Чашата, Острова на безсмъртието и Рая

Авалон

Градина на Безсмъртие

Тор - Феникс и Архангел Михаил

ФЕНИКС

Архангел Михаил

Йосиф Ариматейски – Пазителят на Граала

Джон Дий - съветник на кралица Елизабет І

Стоунхендж

 

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38