facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Архангел Михаил


Архангел Михаил

 архмихаил

Свети Архангел Михаил - главният архангел, почитан от различни религии - християнството, юдаизма, исляма. 

В еврейската традиция:

collageангелы

Според еврейската традиция Михаил е един от четирите ангела (Михаил, Габриел, Уриел и Рафаил), които стоят пред трона на Господа и охраняват четирите посоки на света.

В Православието

Архангел Михаил

Архангел Михаил се нарича Архангел (гръцки αρχιστρατηγός - главен), тъй като е главен за светите ангели. Според митрополит Макарий: "Бог е поставил като един вид всемогъщо оръжие и пазител Михаил Arhistratiga срещу силата на дявола."

На Архангел Михаил се молят и за изцеление. Това е свързано с почитането му като победител на злите духове, които в християнството се считат за причинители на различни болести.

На няколко икони Михаил е с растителни орнаменти, което символично насочва към факта, че той небесен пазач, застанал пред вратата към рая. Това се доказва от средновековната компилация на чудеса на архангел Михаил.

Той е почитан като защитник на всички православни християни от видими и невидими врагове и зли духове, като помощник в скръб и пазител на спящите хора.
На Михаил се молят и на входа в новия дом при освещаването му.

В исляма

ислам Михаил

В Корана архангелът се нарича Микаил и има изумрудено зелени криле. Той обитава седмото небе - на морската граница, където има безброй ангели.

Микаил е един от четирите ангела от най-високата категория (Макрибун) в исляма. Той се споменава като ангел, който разпределя храна на съществата на Аллах. Известен също като Ангелът на милостта.
В допълнение към пророческите мисии, които изпълнява като макрибун, той управлява ветровете и облаците.

В мистицизъм и окултизъм

михаил

"В някои мистични и окултни текстове, Михаил е свързан със Светия Дух, Логос и Метатрон. Например, в Апокалипсиса на Барух, Михаил държи ключовете на Небесното царство, което в православната християнска традиция е отговорност на Петър ".

Чудесата и явленията на Архангел Михаил

Чудото на Архангел Михаил в Хоне:

Чудо хонехгот

Според свещената легенда във Фригия, в град Колоси, близо до Йераполис, има храм, посветен на архангел Михаил, построен от един от жителите на града в благодарност за изцелението на дъщеря му. Езичници решават да унищожат храма и в същото време да убият священика. За това свързват две планински реки в един поток и го изпращат в храма. Свещеникът започнал да се моли на архангел Михаил за предотвратяване на бедствието, а след това Св. Михаил се появил близо до храма, удряйки с пръчка (тояга, жезъл) по планина, отворил в него широка цепнатина, в която водните потоци се пренасочвали и храмът останал неприкосновен. Градът, в който се е случило чудото, се наричал Хоне.

Чума в Рим:

chumaвRime

През 590 г. в Рим бушува чумата. Папа Григорий Велики провежда тържествено шествие с молебен за освобождаване на града от епидемията и видя как Архангел Михаил на върха на мавзолея на Адриан, слага меча си в ножницата. След това броят на заразените рязко намаля.
В памет на това събитие на върха на мавзолея е поставена скулптура на архангел Михаил, а мавзолеят от десети век започва да се нарича „Замъка на Светия Ангел“.

Спасението на Сипонт:

архангел м

При обсадата през 630 г. на италианския град Сипон от лангобардите, архангел Михаил се явява във видението на епископа на този град и насърчава уплашените жители, като им обещава с (негова) помощ да победят и изгонят враговете си. Преданието казва, че лангобардите чуха силен гръм и видяха облак, спускащ се на връх Гарган с огън, дим и светкавица. Това така ги уплашило, че те избягали.

Спасението на младежа в край Атон:

arhangel mihail2

Според легендата архангел Михаил спасява един млад човек близо до Атон, когото враговете му искаха да се удавят, за да получат богатата съкровищница, коята той открил. В памет на това чудо на Атон е построен храм в чест на архангел Михаил, а златото, открито от момчето, отива за неговата декорация.

Спасение на наследника:

архм

Чудото е описано в Коптски храм Х век. Богатият човек, след като научил, че синът на съседката му вдовица трябва да получи голямо наследство, започнал да крои планове да го убие. Оставял го сам в гората, хвърлял го в морето, но момчето благодарение на застъпничеството на архангел Михаил оставало невредимо. Тогава богатият го изпратил на жена си с писмо, в което я моли да съсипе момчето, но Михаил замества писмото с искането незабавно да му даде дъщерята на богатия човек. 

Спасение на Новгород:
Чудото за спасението на Новогород през 1239 г. от нахлуването на войските на хан Бату е описано в "Волоколамския патерикон" (първата половина на 16 век). Според него Бог и Божията майка защитават града с архистаграф Михаил, който забранява на Бату да отиде в Новгород. Когато Бату е в Киев и видял една фреска с образа на Михаил, казал: "Той ми забрани да отивам във Великия Новъгородъ»

 

Свързани материали:

Майсторски клас 2018 - Феникс или пътя към Безсмъртието

Гластънбъри Авалон

Гластънбъри между Града на Чашата, Острова на безсмъртието и Рая

Авалон

Градина на Безсмъртие

Тор - Феникс и Архангел Михаил

ФЕНИКС

Абатството в Гластънбъри

Йосиф Ариматейски – Пазителят на Граала

Джон Дий - съветник на кралица Елизабет І

Стоунхендж

 

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ! smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38