facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Време да се събудим


Илюзиите ни карат да играем роли, но в сблъсъка с реалността се пръскат на парчета

Попитали Далай Лама какво предизвиква у него най-голямо удивление. Отговорът бил:
„Човекът. Първоначално жертва своето здраве, за да спечели пари. След това харчи парите, за да възстанови здравето си. При това така се безпокои за бъдещето, че никога не се наслаждава на настоящето. В резултат не живее нито в настоящето, нито в бъдещето. Живее, сякаш никога няма да умре, а умирайки, съжалява, че не е живял.“

Много хора се интересуват как да управляват своите сънища и аз винаги им задавам въпроса:
- За какво ви е нужно?
- Как за какво? – ми отговарят. – За да управлявам живота си.
Ето, че реших да повдигна завесата по тази тема. Как мислите, кога човек не спи? И кое е по-реално – сънят през нощта или този с отворени очи през деня, когато човек мисли, че не спи?

og 21
Например илюзиите – нима са нещо различно от сън? Не само по отношение на хора или събития, но и към себе си. Наричам това самохипнотична илюзия - когато човек се самонавива и утвърждава „аз съм най-силният“ или „аз съм най-слабият“, „аз съм жертва“ или „аз съм властелин на света“.

og 004f

Всяка крайност за самооценката е СЪН и много хора се изхитряват да проспят целия си живот, без да разберат, че са живели в илюзорен, чужд свят.
Да се събудиш! Струва си човек да опита, за да не се хвърля в крайности, да не играе роли от целия диапазон – от безсъвестни гадове, роби, жертви, до романтични герои. Сънят рано или късно свършва...

„Илюзиите ни привличат, защото ни избавят от болката, като я заместват с удоволствие. В замяна трябва без оплаквания да приемем, че когато влизат в противоречие с чистата реалност, те се пръскат на парчета.“
Зигмунд Фройд

Така, че си струва човек да се събуди, най-малкото за да живее в своя реален свят. За да стигнеш до себе си истински и жив, ще трябва да се будиш всеки ден. „Сънуването наяве“ е преди всичко навик. Когато ви залее вълна от страдания, душевна болка, преживявания, задайте си въпрос: „Коя илюзия боли?“. Всяка болка е сигнал за събуждане, който не бива да бъде игнориран. Опитайте в рамките на деня си, всеки път когато ви обхванат негативни чувства или деструктивни мисли, да си повтаряте „Събуди се“.

up 4er
Един от методите е състоянието „тук и сега“. Можете да започнете веднага, като върнете своето внимание върху настоящия миг. Без да отлагате, се приближете до огледалото и погледнете своето отражение. Това просто действие веднага ще ви даде усещане за собствено присъствие в настоящето.

Обърнете внимание:
1. На звуците, които чувате.
2. На ароматите, които долавяте.
3. Огледайте стаята, отбележете кои предмети ви харесват, избройте тези зад гърба ви.
4. Спомнете си как сте облечени.
5. Изпийте глътка чай, сок или друга напитка, като се наслаждавате на вкуса.

Да бъдеш тук и сега, означава всички 5 сетива да са в обсега на вниманието. Навикът да връщаш себе си в настоящето дава възможност не само да не „заспивате наяве“, но и да си върнете способността да се наслаждавате на живота.

Приятно пробуждане!

автор Моника Балаян

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38