facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

ЛеворъКите деца


Какво не бива да правят родителите на деца левичари и какво е добро за тях

Не бива насила да ги карат да ползват дясната си ръка.
„Когато дъщеря ми тръгна на училище и видя, че другите пишат с дясната си ръка, тя сама се опита да пише като тях и успя, но топката риташе с левия крак – спомня си психологът Моника Балаян. Аз не съм я убеждавала да го прави. Сега тя работи като визажист с лявата си ръка.“

page2 image1

Второто важно нещо е да не се крещи на тези деца, те не понасят викове. Това може да доведе до странни реакции и поведение при тях. Потискат ги и места, където се крещи. Това сериозно ги затормозява. Същото важи и за семейните скандали, на които те не бива да стават свидетели. Те възприемат по друг начин всички силни звуци. Различно възприемат и образите. Не бива да се чувстват особени, странни и малоценни и да се измъчват от това. Не бива да им се говори със сърдит тон, да се държат с тях прекалено строго. Те болезнено приемат недоволството на родителите и учителите от тях.
„Имах случай на дете, което получи силно главоболие и сериозен проблем с очите само защото присъствало на скандал на родителите на приятелче – разказва Моника. – А, всички медицински изследвания се оказаха в норма. Ето защо, ако някое леворъко дете се оплаква от главоболие без причина, трябва да се има предвид и в каква среда живее, да се разбере какво го напряга.“

Ако родителите искат тяхното дете да научи нещо, няма смисъл да му го обясняват с думи, защото малкото няма да ги разбере. Трябва да го покажат или да го изиграят по някакъв начин, за да мине през сетивата им, а не през логиката. Хората, при които доминира лявото полукълбо на мозъка, не могат да разберат тези, при които по-развито е дясното. Лявото е свързано с логиката, а дясното отговаря за всички сетива. Ето защо говоренето при левичарите не работи, а високите децибели им въздействат зле.

Няма смисъл тези деца постоянно да се поучават – не защото те не искат да се научат, но не разбират какво точно се иска от тях. Трябва всичко да им се показва. Те обръщат внимание на поведението, а не на думите. Ако родителите на леворъките деца искат те да са щастливи, весели и по-отговорни, трябва да седят по-малко пред компютъра или да направят нещо друго – да им дадат пример. Тогава те с удоволствие ще го повторят. Тези деца просто копират ЯРКАТА СЕТИВНОСТ на родителите си заради образните си възприятия. Малките са доста наблюдателни.

Много важно е тези деца при всеки случай да се хвалят и подкрепят, особено от родителите. Те не са по-лоши от останалите и това трябва често да им се демонстрира.

Левичарите имат невероятно силна интуиция. Добре е родителите да знаят това и да подтикват малките да следват развитото си шесто чувство. Това е важен момент, тъй като децата постепенно стават по-силни и започват да разчитат на себе си. Не им е лесно, защото се отличават от другите и добре го осъзнават. Не бива да се смята, че не са нормални. Тези деца имат нужда от адаптация, но не с думи, а през тяхната интуиция, на която могат да се доверяват дори техните родители.

Добре е да се използват много игри за обучението и развитието им. Всички умения, знания и ценностна система, които родителите искат да имат децата им, трябва да им предадат чрез личния си пример, отново подчертава Моника.
Всичко, което е свързано със сетивата – очи, уши, ръце, при тях работи перфектно. Те притежават невероятна сръчност. Затова и професията, която ще изберат по-късно, трябва да е на базата на тези умения, за да работят с удоволствие, а не да се измъчват.
Факт е, че на тези деца им се удава тенисът. За тях е важно да тренират тялото си, защото мозъкът им работи по друг начин, по-развито е дясното полукълбо, което отговаря за образи, емоции, въображение. Малките попадат в свят, където всичко е създадено за хора, ползващи основно дясната си ръка. Това им създава допълнително неудобство и дискомфорт. Налага им се постоянно да се адаптират. И понеже им е трудно да разберат някои неща в света на десноръките, започват много да мислят, а това е голямо натоварване на мозъка им. Когато мислят, те се затормозяват дори от най-елементарни неща, защото този процес не е присъщ за тях. Ето защо на тях им е необходимо здраво физическо натоварване, за да се успокои умът им. Поне 3 пъти седмично трябва да спортуват усилено до изтощение, за да се разтовари мозъкът им.

page3 image1

Четири важни момента
Първият е физическо натоварване до изтощение.
Вторият е разтоварване на мозъка в резултат на активното спортуване.
Третият момент е вътрешно спокойствие и приемане на всичко около тях по-леко.
Четвъртият етап е, когато започнат да се доверяват на себе си и на интуицията си, защото осъзнават, че е по-добре да не натоварват мозъка си. Чрез трениране на тялото те достигат до познание за себе си, за собствената си сила и интуицията им автоматично се отключва. Когато се убедят, че с нейна помощ вземат правилни решения, те придобиват увереност в себе си. Тогава те постигат сериозни успехи, което ги стимулира. Осъзнават, че трябва да разчитат на интуицията си, а не на логиката. Те непрекъснато се опитват да разберат света около тях като всички други, но това ги натоварва изключително. Мисленето изразходва огромно количество енергия и леворъките хабят много сили, за да разберат другите, ето защо е важно и другите да умеят да ги разбират. Те трябва да бъдат разбирани, не толкова обучавани. Това им дава увереност в собствените сили, че не са по-лоши от другите, повишава се самооценката им.

„Освен, че съм психолог, имам и собствени наблюдения и опит с деца, които ползват основно лявата си ръка, тъй като моята дъщеря също е с доминираща лява ръка. Съвсем различно е да четеш информация за левичарите от книги и учебници и да имаш лични преживявания. Това, което научих от детето си, го няма в нито един учебник по психология”, твърди Моника Балаян, преминала обучение при най – добрите специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Тя преподава смехотерапия от години, автор е на програми за оздравяване, подмладяване и усъвършенстване. Забелязва, че дъщеря й държи лъжичката си с лявата ръка и току-що проходила, рита топката с левия крак. „Ако водещата ръка при детето е лявата, това означава, че дясното полукълбо на мозъка му е по – активно. На възпитанието и подхода към тези деца от най – ранна възраст трябва да се обръща особено внимание. В противен случай те може да се превърнат в комплексари и неудачници, когато пораснат”, алармира тя. „Тези деца са по – различни от останалите не само защото предпочитат да използват лямата си ръка, ето защо е добре да се наблюдават по – внимателно”, съветва Моника. Родителите и учителите трябва да им помагат постоянно да се адаптират в света, където преобладават хората, ползващи основно дясната си ръка.

Известни и гениални левичари
Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рафаело, Албрехт Дюрер, Пабло Пикасо. Всички те правят епохални открития в областта на живописта.
Учените Исак Нютон и Алберт Айнщайн, писателите Марк Твен и Луис Карол, предприемачите Х. Форд, Д. Рокфелер и Бил Гейтс, шоумените Джей Лено, Дейвид Летърман и Опра Уинфри са завладявали умовете и сърцата на хората само с един жест на лявата ръка.
Актьорите Грета Гарбо, Мерилин Монро, Стив Маккуин, Робърт Редфорд, Робърт де Ниро, Брус Уилис, Том Круз, Киану Рийвс. Най - известните левичари музиканти са китаристът на всички времена Джими Хендрикс, Пол Маккартни, Ноел Галахър, Тони Айоми, Кърт Кобейн.

текст: Феодорина Ляскова

сп. 9 месеца

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38