facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Свещеният Граал


Свещеният Граал - чаша, камък или рог на изобилието
Плод е на БЛАГОДАТТА, има и съвременна значимост
Призовава по име благородни хора да му служат
 
01
 
 Смята се, че свещеният Граал е свързан с Исус. Според едно от преданията това е потирът, от който са пили Исус и неговите ученици по време на Тайната вечеря.
Според други източници това е съдът, в който Йосиф Ариматейски събрал кръвта на Исус, докато той бил разпънат на кръста. Според трети Граалът е и едното, и другото.
 
chasha          chasha2
 
 Но, ако Граалът е бил толкова тясно свързан с Исус и наистина съществува, защо повече от хиляда години за него изобщо не се споменава? Къде е бил през това време и защо не фигурира в по-ранната литература, фолклор и устни предания? И защо той изведнъж изниква и придобива висок статут по време на Франкското кралство в Йерусалим, когато то е на върха на славата си и когато тамплиерите са най-могъщи?
 Най-известният от хроникьорите на свещения Граал е Волфрам фон Ешенбах, рицар от баварско потекло, автор на рицарския роман с най-голяма художествена стойност „Парсифал“. В него той подчертава, че пазители на Граала и семейството на Граала са тамплиерите. Според Ешенбах и други автори Граалът е нещо, което принадлежи не само на миналото, но притежава и съвременна значимост.
 
Той не е евтина мистификация и измислица, а начин да се скрие нещо значимо, с огромно значение. И Ешенбах постоянно набляга, че тайната трябва да се опази.
 
“Защото никой не може да спечели Граала, ако не е известен на небето и не бъде извикан по име при Граала. Граалът е познат само на онези, които са повикани по име... да се включат към приобщените“.
sv.graal
 Митът за Граала почива върху основите на езичеството и ритуалите, свързани със смяната на сезоните, смъртта и прераждането.
Предания за смъртта, прераждането и за сходните регенеративни процеси, свързани със земята – стерилност и плодородие присъстват както в ирландската, така и в уелската митология. Но, към края на дванадесети век езическата концепция на романите за Граала претърпява трансформация и той започва да се свързва с християнството и името на Исус.
 
Според някои сведения Йосиф Ариматейски е отнесъл Граала в Англия и по-точно в Гластънбъри.
 
iosif
 
 Според други, той пристига във Франция - в Марсилия заедно с Мария Магдалина. В някои източници Граалът се описва като нещо по-мистично от обикновен съд или чаша.
 
И магическите свойства на Граала се дължат на светата кръв, съхранявана в него.
 
Освен чаша, Граалът е и нещо като рог на изобилието. Според други автори:..“за каквото и да протегнеше човек ръка към него, намираше го готово пред Граала: топла или студена храна, стари или нови блюда, добитък или дивеч. Граалът е плод на БЛАГОДАТТА и поднася такова изобилие на сладости от този свят, че неговите дарове приличат единствено на онези, за които ни казват, че принадлежат на царството небесно“. Граалът осигурява препитание на рицарското братство в замъка край Монсалват, който някои отъждествяват с крепостта Монсегюр.
 
graal3
 
Според Ешенбах Граалът е и камък, известен като lapsit exillis.
 
С могъщата сила на този камък фениксът се превръща в пепел, но от пепелта отново се връща към живот.
 
Колкото и да е болен човек, ако е видял камъка не може да умре скоро след това. И няма да остарее. Външността му ще се запази непроменена, независимо дали е мъж или жена - веднъж съзрял камъка, ще остане на същата възраст, в разцвета на силите си. Дори и подир 200 години той няма да се промени изобщо, с изключение на косата, която може и да побелее.
 
Камъкът подмладява всеки от плът и кръв.
 
Ешенбах свързва Граала и с разпятието, а чрез символа на гълъба – с Мария Магдалина.
 
edin
 
Освен всички чудесии, приписвани на Граала от Ешенбах в романа му, той притежава и известни чувства. Способен е - и то чрез реално общуване – да призовава хората да му служат.
 
Как стават известни тези, които са призовани да му служат? По краищата на камъка се появяват букви, с които се изписват името и родословието на всеки, който трябва да поеме благословения път. След като избрания прочете името си, надписът изчезва пред очите му.
Избраните идват тук от много земи, като те трябва да бъдат посветени в определен вид тайна. Той си подбира само благородни хора. Съдбата им е по-различна - трябва много да дават, но и много получават.
 
По-предпазени са да не изпаднат в грях и срам от останалите хора и получават награда от небето. Когато животът за тях тук привърши, там те придобиват съвършенство.
Граалът изглежда е и някакъв вид познавателно преживяване. Ешенбах, като че ли намеква за съществуването на особено състояние, което отвежда до по-висши принципи на живот.
 
Едно от нивата на Граала е навлизане в определено тайнство, вид трансформация или променено състояние на съзнанието, единение с Бог.
 
Феодорина Ляскова
 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38