facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Чистилището на Св. Патрик


 Легендите разказват,

че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му. 

Sv.Patrik

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците.
Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.
Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Починал на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Деня на Свети Патрик.
Едно от вярванията е, че Св. Патрик възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало.
Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите, Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

trilistnik

Чистилището на Св.Патрик
се намира на малък остров в средата на езерото Дерг. Нa острова има портал и трябва да знаете, че върху този портал вече има изграден манастир, наречен Чистилището на Св.Патрик.

chistilishe

Легендата говори, че Исус показал на Св.Патрик пещера на острова (някъде описана като „яма“ или „шахта“), в която светецът получил видения за страданията на душите в Чистилището, наказанията в Ада и радостите и насладите в Рая.
Впоследствие, той използвал тези видения като доказателство за наличието на живот след смъртта пред своите последователи. 

ch3

Предполага се, че още през 5 век това място се е превърнало в свято място за поклонничество. Още по времето на друидите, мястото е било използвано за извършване на техните свети ритуали. Островът е бил център за извършване на езически ритуали, сходни на тези в Нюгрейндж. 

Има свиделства в средновековни карти, които сочат това място като Чистилище, където се извършва тайнството на пречистването. Според легендите, ако човек поне един път в живота си премине през Чистилището, никога няма да попадне в Ада. Древните са знаели за силата на това място и са го посещавали, защото са вярвали, че Чистилището отваря пътя към Рая. 

Твърди се, че Патрик е поставял условия пред тези, които са идвали да се пречистят на острова. Преди да влязат в пещерата, е трябвало да се явят първо пред светото лице /владика, епископ/ и да заявят, че идват по собствено желание, както и да поискат разрешение да направят поклонение. Епископът представя всички рискове и трудности, през които трябва да мине поклонника. Ако, той въпреки това не се откаже, тогава му се дава разрешение да отиде на острова. Там игуменът го предупреждава още веднъж за това, което следва и ако отново не се откаже, го допуска до църквата. В древните времена в църквата поклонникът трябва да прекара 15 дни в пост и молитва. След това се извършва света меса за него и се поръсва със светена вода. Едва тогава го водят до входа на „Чистилището“. Там той получава благословия от свещениците и влиза в пещерата.

Днес случайни посетители не се допускат на острова. В същото време, ежегодно над 20 000 поклонници пристигат на тълпи за три - дневен ритуал тук между края на май и средата на август. Те прекарат време в съзерцание на това свято място, молитви, нощни бдения и ритуали, за да запазят„Чистилището“ чисто.

chatilishe1

За Майсторски клас "Благодат" в Ирландия ТУК

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38