facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Езерото Neagh Irland


Мистериозни сили все още обитават езеротo!
Loch Ness
 
Това е най-голямото сладководно езеро на Британските острови – 20 мили дължина и 9 мили ширина, и е на трето място в Европа.
Привлича посетителите със спокойната си атмосфера, недокосната природа, закътани заливи и широко отворени пейзажи.
Рай за дивите животни и дом за разнообразие от флора и фауна.
 
Езерото има и християнско наследство – останки от три купи и един от най-фино изработените високи кръстове в цяла Ирландия - Ardboe Cross
Местна легенда разказва, че кръстът е построен с помощта на „магическа крава“, която излязла от езерото и хранила с млякото си работниците, докато построят кръста.
    krest              korova
 
 
Има различни легенди за това как се е появило огромното езеро.
 
Една от тях разказва за магически кладенец, който бил благословен от светец да има магическата сила да лекува. Условието било всеки, който се лекува от водата на кладенеца да затваря след това внимателно капака му. Но, веднъж една жена по невнимание оставила капака на кладенеца отворен. Така водата от кладенеца преляла и заляла целия град.
kladenec
 
Друга легенда разказва за способността на езерото да превръща пръчки в желязо или камък. Това чудо ставало само с клони на Самодивски чемшир /джел/, след период от 7 години. Ако, такъв клон се забие на дъното на езерото, тази част, която е в тинята става желязо, тази, която е във водата става камък, а тази част, която остава над повърхността остава джел. 
neagh
 
Мистериозни сили все още обитават езерото. То е най-древното обиталище на феите и нощем, когато те прелитат от остров на остров, може да се чуе нежна музика. Тогава рибарите знаят, че феите са на нощна разходка.
Един човек даже се заклева, че е виждал на лунната светлина тълпа от малки мъже, облечени в зелено с червени шапки, и жени – в сребърна паяжина. Той ги харесвал толкова много, че всеки път като ходел на острова им оставял малко уиски на дъното на бутилката, в замяна на което, те му осигурявали винаги късмет в риболова и във всичко друго.
Местните хора твърдят и че в дълбоките води на езерото при ясно време и спокойна вода, може да се видят – за тези, които вярват и имат дарбата да виждат света на феите – колоните и стените на красиви дворци, някога населени от феи, тогава, когато те са били Боговете на земята. Това вярване за погребания град на феите под водата се носи от поколение на поколение през вековете.
Смята се, че феите все още посещават това място на тяхното величие и правят фестивали под земята при пълнолуние. Тогава рибарите, които са в езерото посред нощ, могат да чуят музиката и смеха на феите, както и да видят блещукащи изпод водата светлинки. 
 
underwater ruins
 
 
 
 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38