facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Последният звънец


С ударите на последния звънец учениците посрещат тържествения момент, когато минало и бъдеще се срещат в един миг -

 Довиждане, училище и  Здравей, нов живот!

„Само едно нещо е постоянно в живота и това са промените.“
Ф. Ларошфуко

Image 5500661 435 0
Един голям период от живота завършва заедно с ударите на звънеца: познатото, предвидимото ежедневие, подреденият график на деня, учителите, уроците, изпитите, оценките, всекидневните отношения със съучениците, всичко това приключва. Край на детството.

Край, миналото повече няма да се повтори. Нещо свършва завинаги и започва новото начало, което е толкова непознато – с нови, неограничени възможности, с нови преживявания, с нови лични избори, с нови запознанства, с нови приятели, с нова среда, а може би и нова държава, нови предизвикателства. Въобще - нов живот.

Последният звънец преподава и последния училищен урок: всеки край е началото на нещо ново.

Край на един период и началото на нов етап. Край на едни отношения и началото на нови. Край на едни емоции и началото на нови преживявания. Също както и в природата след приказния залез винаги има чудесен изгрев. И ако си представим, че животът на човека е океан от възможности, които предлага Вселената, последният звънец напомня, че е време корабът да излезе от родното пристанище на дълго, самостоятелно пътуване. Че е време за избор на ново начало, за отговорни решения за бъдещето, че е дошъл моментът всеки да тръгне към своето лично пристанище.

mnb 00039
Колко въпроси изникват преди да отплава корабът: Кой е капитанът? Накъде ще се пътува? Какво иска човек за себе си, ако той е капитанът на своя кораб? Има ли цели, към които плавателният съд трябва да бъде насочен? Кой носи отговорността? Готов ли е капитанът да посрещне предизвикателства? Все въпроси, отговорите на които може да определят посоката на цялото пътуване.

„Ако вие смятате, че можете или че не можете, така или иначе сте прави.“
Хенри Форд

И колко важно е при това пътешествие днешните момичета и момчета да развият способността да различават истината от лъжата. Любовта от лицемерието. Великодушието от слабостта. Щастието от илюзията.
Така по време на своето пътуване ще намерят храна не само за тялото, но и за душата. Ще се научат да разбират себе си, своите
истински цели, ще разкрият своите способности. И най-важното – ще намерят своето истинско аз. И ако искат, могат да започнат
още сега:

• Опишете в 15 точки какво обичате да правите. Какво смятате, че правите добре и какво ви прави радостни. Пишете всичко, без да
преценявате дали е правилно, или не. Дори ако сред точките са срещи с приятели, готвене, разходки по планини и т. н.

• След като сте готови, прочетете всичко и започнете да анализирате, без да бързате. Дайте си време, за да узрее осъзнаването.

• Поставете си цели, които ви осигуряват комфортно усещане: радост, вдъхновение, бодрост и т.н. След което наблюдавайте за своите емоции.

• Опишете своите цели в тетрадка и я пазете. След време най-вероятно ще бъдете приятно учудени, че всичко, което сте написали, сте го постигнали.

От своята професионална практика знам, че този метод при някои хора работи много добре. Разбира се, че няма общовалидни правила. Но изследването на себе си е едно много увлекателно занятие.

„Baшeтo вpeмe e oгpaничeнo, нe гo пpoпилявaйтe, живeeйки чужд живoт. He пoпaдaйтe в кaпaнa нa дoгмитe нa някoй дpyг, нe живeйтe в peзyлтaт нa миcлeнeто на дpyги xopa. Haпpaвeтe вcичкo възмoжнo шyмът oт мнeниятa нa ocтaнaлитe дa нe зaглyши вашия вътрешен глас, кoйтo иcкa виe дa бъдeтe щacтлив.
И мoжe би нaй-вaжнoтo: имaйтe cмeлocттa дa cлeдвaтe интyициятa и cъpцeтo cи, тe някaк cи вeчe знaят кaквo иcкaтe oт живoтa и кaкъв иcкaтe дa cтaнeтe. Вcичкo ocтaнaлo e втopocтeпeннo.“
Cтив Джoбc

nmv 8875

автор Моника Балаян

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38