facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Мароко на длан


Само на няколко часа от големите европейски столици, Мароко има всичко,с което да ви завладее

– от невероятните цветове, миризми и звуци до оживените сукове, пазари за подправки, зашеметяващи джамии, белосани морски градове и средновековни центрове.
С панорамни гледки вариращи от заснежените планински върхове на Високите Атласки планини до безкрайните пясъчни дюни на Сахара, човек никога не може да бъде отегчен от тази невероятно красива страна.
Мароко е една рецепта за уникално изживяване – слънце, гостоприемство, култура, автентичност ...
Вземете приключенския си дух и нека заедно да изживеем една неповторима приказка от „1001 нощ“ !

mor 2

За да знаете ...

mor1Мароко е северноафриканска държава, която излиза на Северния Атлантически океан и на Средиземно море. Граничи на юг със Западна Сахара, на изток – с Алжир, а на север –Сеута и Мелиля – испански северноафрикански територии. Атласките планини, които са разположени североизточно от юг към Алжир, се извисяват средно на 3 353 м височина.
Етнически погледнато, Мароко се състои основно от араби и бербери. По-голяма част от берберите живеят в планинските райони, където заемат обширни територии и са съхранили своя език и култура. Мароко е бил дом на берберите от второто хилядолетие преди Христа.
Основни ресурси на страната са селското стопанство, фосфатите, туризма и текстилните продукти.
Най-голямото събитие в мароканския календар е месеца на Рамадана, по време на който мюсюлманите постят през деня до залез слънце. В края на месеца е празникът Eid al-Fitr, когато за една седмица всичко затваря и всички се събират у дома от всички краища на страната и света.
Владетел: Крал Мохамед VI (1999)
Министър-председател: Абас Ел Фаси (2007)
Площ: 446,301 кв.км
Население (2010): 31,627,428 (ръст: 1.0%); коефициент на раждаемост: 19.4/1000; средна продължителност на живота: 75.6 год.; населеност на кв.км: 76
Столица (2003): Рабат, 1,636,600 жители
Най-големи градове: Казабланка - 3,397,000 жители; Фес -941,800 жители; Маракеш- 755,200 жители
Парична единица: Dirham (100 MAD = 9,29 EUR – курс на 01/02/2016)
Независимост: от 1956г.
M3Национален флаг: Приет е на 17 ноември, 1915г. Състои се от зелена звезда пентаграм с черни краища на червена основа. Червеното е избрано като символ на племето макзен, преди пентаграма е била изобразена Давидова звезда. Въпреки, че причините за подмяната на Давидовата звезда със звезда пентаграм, не са напълно известни, се счита, че петолъчката символизира петте стълба на исляма.
Часова разлика: 2 часа назад спрямо българско време.
Температури: През април температурите в Маракеш варират от 25-30 градуса през деня, до 5-10 градуса през нощта.

medina 1

За да комуникирате ...

Френски и арабски се използват заедно в мароканската администрация.
Берберски се говори от берберското население.

А английският все повече е разбираем и говорим, поради големия поток туристи, но най-вече от младото население.

И не на последно място се говори испански, поради близостта до испанските територии и поради факта, че много мароканци работят в Испания.

Ето някои полезни фрази на арабски:
Shukran (шукран) - Благодаря
Inshallah (иншала) – Ако Господ даде
Marhabbah (мараба) – Здравей
Assalaam Alaikum - Мир вам
Отговор: Wa Alaikum assalaam - И на теб също
Sabah al khair - Добро утро
Отговор: Sabah al noor – Да е светъл денят ти
Masah al khair - Добър вечер
Отговор: Masah al noor
Ahlan wa sahlan - Добре дошъл-дошли
Отговор:
Ahlan beek – (за мъж)
Ahlan beech - (за жена)
Ahlan beekum - (за повече хора)
Ahlan beekum (за Keef haluk? - Как си? (кратка форма- Keefak)
Отговор: Bi khair – Благодаря на Господ (добре)
Aysh ismuk - Как се казваш?
Ismi ... - Моето име е...
Titakellem ingleezi - Говориш ли английски?
Ana la atakellem al arabi - Не говоря арабски

Atakullum inglieezi - Говоря английски
Maasalaamah – Довиждане

M4

За да пазарувате ...
Как можете да плащате ...
M8

Макар, че дирхама е официалната валута, на много места приемат евро и долар. Можете да обмените валута, както в хотела, така и в банки, обменни бюра и пощенски офиси, които са в близост до него. По закон курса във всички банки и бюра трябва да е еднакъв, така че преди да обмените валута, потърсете информация за курса на деня.
Не очаквайте да намерите много банки в суковете или медината, но можете да намерите банкомати
На много места, в големи магазини и МОЛ-ове се приемат и кредитни карти – основно Visa и Master Card.
Обърнете внимание, че е незаконно да се изнасят от страната дирхами на стойност повече от 100 MAD.
Гледайте да носите възможно по-дребни пари със себе си, а по-големите суми дръжте на сигурно и неправещо впечатление място.

Какво да купувате...
Освен класическите туристически сувенири, има някои неща от този регион, които трудно бихте намерили на друго място и дори са уникални:
• Кожени изделия: Мароко има наистина огромна продукция на кожени стоки. На пазарите можете да намерите по-евтини и посредствени продукти, а дизайнерски стоки – основно в МОЛ-овете.

M11
• Арганово масло: Мароко е страната на аргановото масло! Аргановото масло и неговите продукти като козметика, сапуни и др. в оригинал можете да намерите навсякъде, но с различно качество и цена.
• Тажин: Класическите марокански глинени съдове са известни с това, че в тях храната се приготвя здравословно.
• Бирад: Класически марокански чайници.
• Джелаба: Класически мароканска роба с качулка. Има такива за топло и студено време, в различни дизайнерски стилове.
• Килими: Оригинални ръчно изработени берберски килими могат да се купят директно от хората, които ги тъкат. Ако посетите малки селца, можете да наблюдавате процеса на тъкане и местните хора ще бъдат щастливи да ви сервират чай и да ви покажат своята продукция.

M po 75
• Подправки: В медината можете да намерите евтини подправки, по-качествени може да откриете в специалните магазини в града.

Какво да не купувате ...
• Камъни: Розов и лилав кварц се продават масово, но не всички са истински.
• Фосили: Не купувайте, освен ако не сте експерт. ☺

Как да се пазарите ...
Запомнете, че всеки търговец в суковете ще очаква от вас да се пазарите.:-) Те обичат да се пазарят!
Но никога не можете да бъдете сигурни от каква сума да започнете да се пазарите. Целта ви трябва да е поне 50% намаляне от първоначалната цена. За съжаление, ако човек няма представа за приблизителната стойност на стоката, може да му бъде предложена и цена до 50 пъти по-висока от нормалната.☺

Цените се образуват на дневна, дори на часова база, в зависимост от това какво и колко е продадено през деня и преценката на търговеца за клиента – как е облечен, какви бижута носи, какъв часовник има, камера и т.н. Цената винаги е по-висока и не се сваля, когато наоколо има и други туристи. Обещанието да доведете и други туристи, също помага.

Не забравяйте, че цената зависи от вашето поведение!

Важно е да покажете уважение към търговеца и неговите стоки, но не бива да сте и твърде ентусиазирани. Всеки дефект в стоката води до намаляване на цената! Но никога не започвайте пазарене за стока, която не ви интересува.

Избягвайте плащане с кредитна карта, когато е възможно. И никога не обяснявайте къде сте отседнали!

Какво да ядете ...

Мароканската кухня има репутацията на една от най-добрите в света с неизброими ястия, в резултат на различните влияния през историята. Но в много от ресторантите можете да намерите и европейска и източна кухня.

Традиционни ястия

kus mar 7878
• Couscous /кус-кус/ е може би едно от най-вкусните марокански ястия. Може да бъде задушен с месо, зеленчуци и др. Почти във всички марокански ресторанти по традиция се сервира в петък.
• Tagine (tajine) е задушено месо със зеленчуци и подправки /често лютиви/, приготвено дълго време в глинен съд. Сервира се навсякъде, като цената е от около 25 MAD. Има вариации на пилешко с маслини и лимон, агнешко или телешко в меден сос, риба или скариди в лют доматен сос и много други.

fishtagine1
• Популярно берберско ястие е kaliya, комбинация от агнешко, домати, пипер, лук, сервирано с хляб.
• Популярен деликатес е Bastella – слоеве от сладко-лютиво пилешко, агнешко, най-често месо от гълъб и пълнеж от бадем, сервирани върху тестени лентички.
• Мароканците най-често започват с harira – супа от месо и зеленчуци.
• А традиционната супа Bissara можете да видите да ври още от сутринта близо до пазарите и медината. Това е супа от грах и зехтин.

Уточнете цената преди да поръчате и се уверете, че правилно са разбрали поръчката ви!

Какво да пиете ...

В Мароко можете легално да купувате алкохол, ако сте над 18 години.

Най-известните марокански бири са Casablanca, Flag Special и Stork. Също можете да намерите берберска водка – направена от анасон и смокини.

Пийте бутилирана вода. Известни марки са Oulmes, Sidi Ali, Sidi Harazem и Ain Saiss DANONE.

chai 12

На всеки турист се предлага и ментов чай поне по един път на ден. Наричат го „Мароканското уиски“. ☺ Преди да отпиете, погледнете домакина си и му кажете "ba saha ou raha". Това означава „релакс и наслада“ и всеки местен ще бъде възхитен от вашите езикови познания.

За да сте спокойни и сигурни...

• Като цяло: Мароко остава спокойно място с едно от най-ниските нива на престъпност в света и може да се каже, че е най-безопасната държава в Африка. Мароко има своите проблеми, но те могат лесно да бъдат избегнати, ако спазвате някои правила, свързани със здравия разум. Напр. не ходете в тъмните улички, особено сами. Движете се в група, когато е възможно. Пазете парите и паспорта си на сигурно място или в сейф във хотела. Бъдете внимателни за раниците и портфейлите си. Не слагаййте важни и ценни неща във външните или задните си джобове.

wom m 403

Жените: те винаги будят интерес и са обект на подхвърляния от страна на местните мъже, особено ако се движат самостоятелно /което не ви препоръчваме/. Не се чувствайте задължени да сте учтиви и да отвръщате на подмятанията.

• Препоръчително е жените да се обличат консервативно, да носят дрехи, които покриват тялото – панталони или дълги рокли/поли - и дълги ръкави и да не изглеждат провокативно. Ако не желаете да ви подвикват и закачат, особено ако се движите самостоятелно, задължително си сложете тъмни слънчеви очила, така че да не се виждат очите ви. Мароканците четат по очите вашите нагласи ☺. Ако не ви оставят на мира, се прикрепете към някоя местна жена или семейство туристи /такива има непрекъснато и навсякъде/. Ако искате да сте още по-незабележими, покрийте и главата си с шал. Мароко е либерална държава и жените не са задължени да носят хиджаб /забрадка, кърпа за глава/.

• Продавачите: Трябва да сте психически подготвени, че непрекъснато ще ви преследват местни, за да ви предлагат да купите нещо от тях. Най-добрата стратегия е да откажете учтиво и да продължите да вървите без да спирате. Ако им обърнете внимание и спрете, ще ви е значително по-трудно да откажете.

• Пиенето: Избягвайте да пиете алкохол на публични места.

За да сте здрави...

• Ваксини – не е необходими да си поставяте никакви ваксини преди пътуването
• Храна: Избягвайте необработени плодове и зеленчуци, които не можете да обелите. Избягвайте всякаква храна, която не е приготвена при поръчката ви, напр. храна от бюфет (извън хотела). Обикновено пържените и варени храни са сигурни. Внимавайте с продуктите като майонеза, месо и др. в местата за бързо хранене.
• Вода: Препоръчително е да се пие бутилирана вода (проверете дали капачката на шишето е запечатана!) Някои хотели предлагат безплатна вода на своите гости. Препоръчително е винаги да имате бутилирана вода в резерв, за да не се изкушите да пиете от течащата вода.
• Облекло: Препоръчително е да се носят ризи/блузи с дълъг ръкав за предпазване от силното слънце. Запасете се със слънцезащитни лосиони и задължително носете слънчеви шапки и слънчеви очила. Добре е да сте със затворени обувки, за да можете свободно да преминавате през понякога затрупаните с боклук или сурова риба улици. При отиването в пустинята е добре да носите дрехи без джобове и маншети, тъй като след това ще трябва дълго време да носите и почиствате пясъка от себе си. ☺
• Медикаменти: Можете да вземете с вас спрей срещу комари, антибактериален гел за ръцете,медикаменти за стомашни разстройства, болкоуспокояващи, лейкопласт. Не забравяйте да вземете личните си лекарства за хронични болести!

Уважение

• Поздравите между близки приятели и семейство (но рядко между жени и мъже!) са целувки по бузите три пъти. При всички останали случаи ръкостискането е обичайната форма. Ръкостискането се следва от докосване на сърцето с дясната ръка, което показва респект и искреност.
• Лявата ръка традиционно се счита за „нечиста“ в мюсюлманската религия и в номадските култури, поради хигиената в тоалетните. Тъй като в много култури може да се счете за неучтиво да се стискат ръце или да се предлага или приема нещо от някого с лява ръка, се опитвайте да го избягвате.
• Възрастните хора - мароканците все още имат традицията високо да уважават по-възрастните и болните хора. Ако възрастен или болен човек мине покрай вас, задължително трябва да отстъпите и да му направите място. Или ако чакате такси, но има по-възрастен човек зад вас, който също чака такси, се очаква да му отстъпите реда си.

Туристите не са задължени да спазват всички тези традиции, но уважението на местните обичаи, показва респект към страната и нейните жители.

Пожелаваме ви прекрасно настроение и незабравими спомени!

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38