facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Великото безмълвие


„Изключителният човек e мълчалив и спокоен."
Конфуций

   Мълчанието е известна от древни времена практика. Ярък пример е Питагор, който приемал в своята прочута школа само хора, които минавали успешно изпита за мълчание - не трябвало да говорят пет години, за да бъдат допуснати до същинското обучение. Питагор обяснявал, че мълчанието е висша форма на духа.
Но не само древногръцкият математик е използвал тази практика. В различните религии присъстват ритуали, свързани с мълчанието, има обети за мълчание и практики, изискващи от избралите този път да прекарват в безмълвие продължително време. Най-често те се срещат сред последователите на будизма, но и християните имат подвиг на безмълвието, на който са способни само опитни монаси. Мълчанието присъства и в традициите на исихазма, където техниката носи името „сърдечно безмълвие" или „да заключиш ума в сърцето". В резултат на практикуването є човек разкривал своите мистични способности.
  
 Мълчанието като религиозна практика има своето място и днес. В Югоизточна Франция, в действащия манастир на Картезианския орден „Гранд Шартрьоз" цари пълно мълчание. При постъпването си в него монасите дават обет за безмълвие за цял живот. Достъпът до манастира на външни лица е забранен, не се разрешава дори паркирането в околностите му, за да не се нарушава хармонията на мълчаливото общуване на човека с природата. Единственият външен човек, получил разрешение да стъпи на територията на манастира, е немският режисьор Филип Грьонинг, който през 2005 г. снима документален филм за живота на монасите - „Великото безмълвие". По време на снимките той живее с тях половин година, след което споделя: „Това е пътешествие в друг свят. Имах щастието да живея с хора, които са абсолютно свободни от страх".
 
 Духовните хора смятат, че ако човек мълчи, той съхранява енергията си, докато празните разговори го изтощават, отнемайки от силата му. Практиката на мълчание води до вътрешно състояние на безмълвие, което помага на човек да се опознае истински. В състояние на безмълвие, в тишината човек е готов да чуе, да види и да разбере как природата общува с него и да разкрие тайните є. Той помъдрява, защото преодолява ограниченията на ума и разширява съзнанието си до мащабите на Вселената, готов е да разбере мълчаливия език на нейните символи.
  
 Да практикуваш мълчание, не означава да се затвориш в себе си или да избягаш от хората. Практиката цели да ни научи да спрем вътрешния диалог и да запазим спокойно, безмълвно състояние на ума, като хармонизираме вътрешния си свят. Именно вътрешната тишина помага при различни болести - психо-емоционални разстройства, хипертония, главоболие, вегетативно-съдова дистония, проблеми с гърлото и редица други. Нещо повече - когато човек се разболее, той губи желание да разговаря. Така че ако практикувате мълчание, задължително ще откриете нещо важно за себе си.

rsz vod1 1

Подбрала съм няколко упражнения, които могат да бъдат практикувани от всеки.

1. Седнете удобно и се отпуснете. Направете дълбоко вдишване и задръжте дъха си, пребройте до 3, издишайте бавно. След като издишате докрай, задръжте и отново пребройте до 3. Постепенно правете упражнението до 5 минути.

2. Всеки път, когато постигнете вътрешен диалог, си кажете: „Това е сън, СЪБУДИ СЕ, погледни ръцете си."

3. Когато отивате сред природата, постарайте се да не приказвате, а да слушате света около вас.

4. Представете си мислената права линия, която би свързала двете ви уши, намерете точката в средата, задръжте вниманието си върху нея и се насладете на тишината.

Монах, посветил се на пътя на мълчанието, седял и съзерцавал в тишината планинско езеро. Край него минал странник и го попитал: 
- Какво ти разкри твоят мълчалив живот?
Монахът мълчаливо поканил странника да се присъедини към него в съзерцанието на езерото.
И той видял в отражението на водата... себе си.

vod3

автор Моника Балаян

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38