facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Как дамите да помогнат на тялото си в периода на климакса


Малки тайни за връщане на младостта

ДВИЖЕТЕ СЕ

Правете гимнастика, разхождайте се на чист въздух, плувайте, танцувайте, карайте колело и т.н. Това ще ви помогне да приведете тялото в тонус, да укрепите нервната система, да се заредите с оптимизъм и да се чувствате млади.

ДИШАЙТЕ ДЪЛБОКО

Да дишаш дълбоко, означава да дишаш коремно. Дълбокото дишане сваля усещането за топлина по време на т.нар. „вълни". Можете да практикувате дълбоко дишане няколко пъти на ден по 5 – 8 минути.

ИНТИМНА ГИМНАСТИКА

Укрепването на мускулите на малкия таз не само отдалечава старостта, но и предотвратява или решава много здравословни проблеми - като смъкване на матката и стените на влагалището, изпускане на урина, хемороиди, прекратяват се застойните процеси в малкия таз. В тренировката на интимните мускули се повишава тонусът и на мускулите на бедрата, седалището, корема. А тези, при които вече менопаузата е настъпила, да не се учудват, ако менструацията се появи отново.

jen2

УПРАЖНЕНИЯ

• „Нежност": Напрегнете мускулите на перинеума (влагалище и анус), бавно пребройте до 3 и плавно отпуснете.
• „Асансьор": Започнете бавно изкачване като в асансьор: напрегнете мускулите на перинеума съвсем леко (І етаж), задръжте 3-5 секунди, след което продължете изкачването, като напрегнете малко по-силно (ІІ етаж), задържате и продължавате нагоре, като усилвате още малко (ІІІ етаж) и т.н., докато не достигнете VІІІ „етаж". Слизането надолу е също поетапно, задържате 1-2 секунди на всеки „етаж".
• „Динамика": Напрегнете и отпуснете мускулите, колкото се може по-бързо.

ХРАНЕНЕ

В този период организмът се нуждае от повече белтък, цинк, желязо и калций.
Богатите на белтък продукти са лещата, морските дарове, бялото птиче месо, яйца и други. Цинкът се среща в големи количества в пилешкия, телешкия и свинския черен дроб, кедровите ядки, топеното сирене и фъстъците. На желязо са богати черният дроб, език, фасул, грах, сушени кайсии, стафиди, орехи, тиквените и слънчогледовите семки, нар, райска ябълка. Повече калций се съдържа в сусама, спанака, броколите, млякото, млечните продукти.
    Още едно уникално средство, което ще ви помогне да се справите със симптомите на климакса, е етеричното масло иланг-иланг. То привежда в ред нервната система, помага при безсъние, нормализира ритъма на сърцето, премахва главоболието. 2 капки капнете на възглавницата преди сън, 5 се поставят в щипка морска сол, след което могат да се добавят във ваната, 2-3 капки на щипка сол се разтварят в кофа топла вода и човек се облива след вечерния душ.
Бъдете здрави, млади и щастливи!

jen1

автор Моника Балаян

Дали климаксът е присъда?

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38