facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян

Климаксът не e присъда


Климакс – това е периодът на хормонално пренастройване на жената, свързан с приключване на детеродната функция.

Протичането му е разнообразно, някои го понасят тежко, с физически оплаквания и психоемоционална нестабилност, а други дори не забелязват неговото настъпване. Но най-интересното е, че има и жени, чиято детеродна способност се съхранява до дълбока старост.
    Библейската Сара, с помощта на божественото провидение е родила син, когато е на 90 години. В наше време също има потвърждение, че менопаузата не е присъда и не е задължително явление. Знам, че за съвременния човек това звучи странно, но отсъствието на менопауза при някои жени на земята е безспорен факт. Вече упорито се налага мнението, че мъжкият климакс изобщо не е задължителен и аз съм убедена, че ще дойде времето, когато и жената няма да е обречена на менопауза. Ако погледнем статистиката например в САЩ, в периода между 1997 и 1999 г. 539 родилки са били на възраст над 50 години, 194 са прехвърлили и 55-годишна възраст.
Световният рекорд принадлежи на 70-годишната индийка Омкари Панвар, която през 2008 г. ражда близнаци от своя 77-годишен съпруг.
     Интерес предизвикват сведенията, че на островни държави като Индонезия се забелязва пълно отсъствие на „разстройства", свързани с протичането на климакса, при коренното население. Нещо повече – ако мъж, представител на коренните жители, вземе жена от бялата раса, за нея протичането на климакса също става незабележимо. И обратното – ако бял мъж вземе местно момиче, при нея по време на климакс се изявяват всички неприятни симптоми.

indi1

В културата на тези народи съществува интересна традиция. Те вярват, че жената достига своето съвършенство в секса именно след спиране на менструацията, когато настъпва така наречената менопауза. И когато дойде този миг, той се отбелязва като голям празник на семейството. Младите момичета буквално очакват момента – нещо, което не важи за хората на континента, при които климаксът се възприема като начало на старостта.
Има още един любопитен факт: при индианските жени менопаузата отсъства. При тях менструацията се възприемала като символ на мъдростта им и те са се стремели да съхранят тази мъдрост.
И до ден днешен някои жени от Изтока, които умеят да управляват интимните мускули, не губят своята менструация до дълбока старост.
Разбира се, ние не сме аборигени или индианци, но това не означава, че при нас психологическата настройка има по-малко влияние върху състоянието на жената в периода на климактерични промени.
Обикновено менструациите спират на 55-60 г., но ученият богослов Ибн Хаджар още през ХV век твърди, че „те нямат край, това може да продължава, докато жената е жива". Красиво, нали? А да бъдем живи, се учим цял живот, нали? Това не се преподава в училище. Всеки сам се изправя пред предизвикателствата на живота и решава – да се предаде, или да продължи напред. Климаксът не прави изключение, той е само преход на ново, по-зряло ниво на развитие. В превод от гръцки климакс означава стълба, а от английски - кулминация. И в тази кулминация на своя живот човек, веднъж взел решение да живее, може да завърти биологичния часовник на обратно. Желанието, което прераства в активно действие, носи резултати.

              indi2
Търсете това, в което вярвате. Ако ви се е появила надежда, че менопаузата не е присъда, търсете потвърждение, вникнете в същността на въпроса, излезте отвъд границите на стереотипите.
Започнете да учите нещо ново. Позволете си отново да се превърнете в ученик. Научете се например да карате сноуборд, да яздите кон, да рисувате, да играете тенис, да пеете... Изберете това, което ви доставя удоволствие. Не губете интерес към живота, яркостта на емоциите, усещанията.

gggQQ651
Не се обръщайте назад, гледайте напред. Какво още искате да видите в този живот, да чуете, да изпитате, да почувствате. Какви са вашите желания, заради които си струва да се живее, да се полагат усилия и да поддържате младостта в себе си. Вслушайте се в това, което ви е интересно, което ви радва, окрилява. И щом го намерите – действайте!

автор Моника Балаян

Как дамите да помогнат на тялото си в този специален етап от живота?

Авторски курсове на Моника Балаян - Подмладяване

ПРЕДСТОЯЩИ КУРСОВЕ!

Успех от СМЕХОТЕРАПИЯ!smilik11111

 

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38