facebook

Курсове по смехотерапия и самаусъвършенстване от Моника Балаян
  • Home
  • Статии
  • Очи
  • Препоръки за възстановяване на зрението на д-р Бейтс

Използване на допира за по-добро зрение по Бейтс


Как да използваме усещането си от допира за подобряване на зрението си?

Някога, когато сте се учили да четете, казвали ли са ви „Не следи с пръстче"?
Всъщност, напълно естествено е за едно малко дете да иска да направи абстрактния опит за четене малко по-осезаем и физически, като докосва хартията и дава на очичките и мозъка твърдата увереност на собственото си пръстче и ръка.

По метода на Бейтс ние пробуждаме отново този процес, като се учим как да проследяваме и скицираме, като използваме един въображаем „нос-молив" или дълга четка, или вероятно физически да докосваме предметите, които наблюдаваме. Да накараш усещането от допира да се насочи в дадена точка и съдържание е обучение на ума, което очичките много обичат.

Навярно и един от най-общоприетите неписани „закони" на съвременното общество „Не пипай!", поставя подсъзнателна тежест в започналия процес на обучение при малките деца, която след това ги следва до зрелостта. Тази инструкция се прилага много често, понякога дори с малко принуда, когато се касае за нещо скъпоценно или за нещо, неподходящо за пряк контакт. Сложността на нашия свят слага своя отпечатък.

 westonbirt-maple

Така че си представете, че може да загърбите всякакви ограничения за миг и погледнете снимката по-горе. Представете си как докосвате клоните и проследявате техните очертания. Наистина се идентифицирайте в мислите си с текстурата на дървото и почувствайте неговите форми и издатини. Когато го правите, следвайте линиите с очите си.
Може да ви бъде от голяма полза да опресните в паметта си усещането за дърво – или какъвто предмет използвате, затова просто идете при него и наистина го докоснете!

"Точно както Монтесори е установил, че впечатленията, придобити чрез усещането от допир, са много полезни при обучението на децата в това да четат и пишат, така хората с проблеми в зрението считат това за много полезно при обучението на тяхната памет и въображение."
                                                                                 Д-р Уилям Х. Бейст, Сп. По-добро зрение, ноември 1921

Принципи на възстановяване на зрението. д-р Бейтс
Препоръки за възстановяване на зрението на д-р Бейтс

Радвай се на природата

Бъди щастлив

Контакти

Адрес София:

София Център Порто Лагос 1

Телефони: 

02 419 37 22

0898 23 83 38